fbpx

Már 25 öntözési közösség működik, a minta Hartán található

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 18.

Mintaprojektként működik az ország első öntözési közössége Hartán. Vezetője elmondja, milyen tervekkel fogtak hozzá a társulat alapításához, és mi az, ami máris megvalósult belőle. Ha a példa kedvet csinált, mindjárt jön a pályázat is a közösség alapításához!

 

Az időjárás csak rosszabb lesz

A 21. század végére a Kárpát-medencében az átlaghőmérséklet 3,5 fokkal emelkedhet. A csapadékos és csapadékmentes időszakok szélsőséges váltakozása várható, felértékelődik az édesvízkészlet. Az öntözésfejlesztés mára nemzetstratégia kérdéssé vált, enélkül a jövőben elképzelhetetlen Magyarországon a kertészeti termelés vagy a vetőmagtermesztés – hangzik el egy videóban a kormány.hu oldalán. Az is kiderül belőle, hogy a gazdálkodók is felismerték ezt a helyzetet, 400-500 ezer hektárt is öntöznének. Ennek feltételeit a kormány az elmúlt időszakban megalapozta. Létrejött az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény, amelyik egyszerűbbé teszi az öntözés megvalósítását. Továbbá évente 17 milliárd forintos támogatást biztosítanak az állami kézben lévő csatornák, műtárgyak fejlesztéséhez. Létrejött az öntözési szolgalom is megfelelő kártalanítás mellett.

 

Bárcsak öntöznék, amire engedély van!

Magyarországon 200 ezer hektár rendelkezik vízjogi engedéllyel, de ennek csak a felét öntözzük. Ha pusztán azt el tudnánk érni, hogy az engedélyes területeket ténylegesen is öntözzék, évente 20 milliárd forinttal tudnánk növelni a megtermelt értéket, számol az Agrárminisztérium. Ezért a szakminiszter arra kéri a gazdákat, hogy vágjanak bele az öntözési közösségek alapításába. (Ehhez 2,3 milliárd forintos forrással még e hónapban pályázat nyílik.) Tavaly év végéig 25 ilyen társulás kapott elismerést a működésre.

 

öntözés

 

A hartai példa

Az ország első öntözési közösségét Hartán alapították az Agro-Harta Zrt. vezetésével. A cég vezérigazgatója, Szikszai Tamás elmondja, hogy a társulást 10 taggal alakult, ma már 14 tagja van, cégek, őstermelők egyaránt. Az öntözést a Duna vizére alapozzák, ami egy 48 km hosszú csatornán érkezik az elosztó pontra. Az utolsó 4,2 km-es szakaszban az állam tulajdonosi jogokat szerzett, majd elvégezte a csatorna és zsilipek kotrását, tisztítását, így azok vízátjárhatósága is megnövekedett. A zrt. gazdálkodási területén egy 36 km hosszú csőhálózat van a föld alatt, az öntözési közösség tagjainak erre lehet rácsatlakozni.

„Mi itt korábban is integrátorok voltunk, szolgáltatásokat végeztünk, a víz biztosítását is feladatunknak éreztük. A Harta Déli-öntözőfürt eternit csövekből áll, ez egy régi technológia, ami felújításra szorul. Az öntözési közösségtől azt reméljük, hogy 70 százalékos támogatási intenzitással nyerhetünk pályázati forrást a rendszer nagy részének megújítására” – sorolta Szikszai Tamás, aki az első öntözési közösséget országos mintaprojektként vezeti. Távlati céljuk, hogy további 750 hektárt öntözhetővé tegyenek, ehhez 13 db center corner pivot körforgó berendezésre lenne szükségük. Segítségükkel a közösség tagjai magasabb jövedelmezőségű növényeket tudnának termeszteni.

Lapunk tavaly nyáron foglalta össze az öntözés akadályait (gyakorlatilag csak felszíni vízből, nem túl szabdalt táblák és földhasználati viszonyok között lehetséges), illetve azokat a lehetőségeket, amelyekkel néhányan mégis előre léphetnek az új törvény és a támogatás révén.