fbpx

Európa fogyasztóinak lelkén szárad, ha eltűnnek az esőerdők

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 15.

2004 óta csak 43 millió hektárnyi esőerdő tűnt el,  mint Németország és Írország együttvéve, állítja a WWF. A természetvédő szervezet szerint nem ártana, ha Európa egésze is tudatos fogyasztóvá válna.

 

esoerdo

 

Az elmúlt 16 évben 43 millió hektárnyi esőerdő tűnt el a Földön, javarészt a mezőgazdasági művelés terjeszkedése miatt. A WWF-jelentés műholdadatokra támaszkodik. Ezek alapján 24 különösen veszélyeztetett „forrópontot” azonosítottak a térképen. A legnagyobb erdőveszteséget Brazília, Kolumbia, Peru, Bolívia, Venezuela és Guyana területén tapasztalni, összesen 18,3 millió hektár esőerdő itt tűnt el a térképről. A második leginkább érintett térség Indonézia és Malajzia 5,8 millió hektárral, illetve Paraguay és Argentína 5,2 millió hektárnyi lerombolt erdővel. További hektárokat irtottak Madagaszkár és Szumátra területén. A megmaradt esőerdők 46 százaléka mára nem egybefüggő felületet alkot, hanem az élővilág által nehezen benépesíthető, szabdalt erdőség. Csak Latin-Amerikában 94 százalékkal csökkent emiatt a vadállomány.

A WWF szerint meglehetősen szemforgató hozzáállás azt mondani, hogy mi közünk hozzá, ezek az események Európától oly messze történnek. Az EU és Kína állattenyésztése erősen függ a Dél-Amerikában előállított szójababtól. Brazíliában az elmúlt 30 évben 6-szorosára nőtt a szójatermelés, miközben a növény termőterülete 3,2-szeresére duzzadt, ugyanis az átlaghozamok is csaknem megduplázódtak időközben. Az ország várakozásai szerint 2029-re további 32 százalékkal nőhet a szójatermelés és 41 százalékkal az exportálható babmennyiség. Brazília a környezeti aggályokra azzal válaszol, hogy az ország területének mindössze 4 százalékát foglalja el a szójatermesztés, miközben 66%-a védett terület.

Nemcsak a takarmányfehérje érkezik korábbi esőerdőkből, A kakaó, a marhahús és sok más termék is az európaiak kedvéért foglal el egyre nagyobb teret a bolygón. A WWF szerint az EU által importált élelmiszeripari termékek hatoda valamilyen módon hozzájárul az esőerdők pusztuláshoz. Ezért a fogyasztókat és a politikusok is arra szólítják fel, hogy kerüljék azon termékek vásárlását, behozataluk támogatását, amelyek felelősek az erdőirtásért. A felhívás kissé okafogyottnak tűnik, miután a Green Deal már tartalmazza a legfontosabb környezetromboló nyersanyagok (pl. pálmaolaj) fokozatos kiszorítását az unió piacáról. Lásd kapcsolódó cikkünket itt.