fbpx

A nagy pofon után mindenki visszatért a neonikotinoidhoz

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 13.

Már a brit kormány is engedélyt adott a cukorrépa vetőmagjának neonikotinoidos csávázására. A kormányzat ugyanis belátta, hogy a répa vírusos betegségeit nem lehet másképp megelőzni, mint a szívókártevők korai kikapcsolásával. December 15-én írtunk róla, hogy szinte minden uniós cukorrépatermelő országban hasonló döntésre jutottak.

 

cukorrepa sarga virus

A sárgulás vírusát levéltetvek hordozzák (Forrás: .bcpc.org)

 

A Cruiser tiametoxam hatóanyaga a méhekre veszélyesnek ítélt neonikotinoidok csoportjába tartozik. A csávázóanyag 2019-ben volt utoljára bevethető Európában. Ezt követően 2020-ban 20-30 százalékos veszteségeket szenvedtek el a cukorrépatermesztők a legnagyobb répatermelő országokban. A kevés répa Európa cukorimportját is megemeli a futó gazdasági évben. Ősszel a gazdák nyomására fokozatosan egyre több tagállam adta meg a Cruiser újbóli felhasználási engedélyét a szükséghelyzetre való tekintettel. Magyarország kevéssel év vége előtt csatlakozott az akkor már 19 országot tömörítő táborhoz, most pedig az angolok is hasonló döntésre jutottak.

A cukorrépa vírusos sárgasága „soha nem látott károkat okozott” az Egyesült Királyságban – írták az angolok az indoklásban. Egyes termelők 80 százalékos termésveszteségről is beszámoltak. A vírust több mint 22 levéltetűfaj hordozza, leggyakrabban a zöld őszibarack- és a sárga burgonyalevéltetű. Ezek 70%-ában kimutatható a vírus az angliai adatok szerint. A betegség jellemző tünete a cukorrépalevelek sárgulása, amely az idősebb leveleken kezdődik. A kezdeti tünetek a levél csúcsán láthatók, majd terjednek lefelé az egész levélre. A levélerek között sárga és zöld szövetek váltakoznak. A sárga részek kezdetben fakó színűek, majd fokozatosan narancssárga színűre változnak. (A répabetegségekről itt írtunk.)

A Cruiser engedélyezésének oka: 2020-ban nagyot zuhantak a répahozamok a vírusos betegségek miatt, hasonló körülmények 2021-ben ugyanezzel a következménnyel járnának.” „A vírushordozó levéltetvek elleni védekezés más ésszerű eszközzel nem biztosítható”. „A neonikotinoidos magkezelés fontos a csíranövények rovarkártevőktől való megóvásában” – olvashatjuk. A készítményt csak 2021-ben és csak cukorrépában lehet felhasználni. A csávásra engedélyezett magmennyiség nem fedi le a teljes termőfelületet. A cukorrépatermés betakarítását követően 22 hónapon belül nem követheti virágos növény a kultúrát, repce pedig 32 hónapig nem következhet utána.