fbpx

Hódít a vega étrend, de takarmánynövényre is nagy szükség van

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 12.

A fiatalok körében egyre nő a vegetáriánusok, illetve vegánok aránya. Erre jutott egy őszi kutatás, amelyikben 1227 darab 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg. Ez aggasztja az állattartókat és a takarmánytermelőket. Valójában nincs mitől tartaniuk.

 

vega etel

Húsmentesen is tápláló lehet (Forrás: streetkitchen.hu)

 

Klímatudatosak

Az online kérdőív eredménye nemre, vallási hovatartozásra és képzettségre nézve is reprezentatív. Az Achim Spiller göttingeni agrárközgazdász vezetésével végzett kutatás szerint a 30 év alattiak körében 10,4% a vegetáriánusok és 2,3% a vegánok aránya. A szűk 13%-os növényevőarány a duplája annak, amit a teljes lakosság körében mérni lehet, amit ma 6%-osra becsülnek. Kiugróan nagy a növényevők aránya a tinik körében, ahol már átlépi a 20%-ot. Sokan csak a húsfogyasztás csökkentése mellett kötelezik el magukat. A fiatalok körében már minden negyedik azt vallja, hogy csak hébe-hóba eszik húst, főként társasági összejöveteleken, és akkor is fontos számára a hús származása. A húsfogyasztók körében is 44%-ra tehető azok aránya, akik a jövőben szeretnék csökkenteni az elfogyasztott húsmennyiséget. Ennek oka jellemzően a klímavédelem. A növényevők egyharmada csak az utóbbi egy évben állt át a vega életmódra. Fele arányban még mindig azt vallják, hogy ízlene nekik a hús, de a jelek szerint egyfajta tiltakozó állásfoglalásként kihagyják azt az étrendjükből – jegyzik meg a kutatók.

 

Egyre többen lesznek

Azt is megvizsgálták, hogy van-e különbség a vidék és a város étkezési szokásai közt. Azt tapasztalták, hogy ma már a lakhelynek – legyen ez falu vagy város, keleti vagy nyugati, északi vagy déli tartomány – nincs szignifikáns hatása a húsfogyasztásra. A képzettségnek is több hatása van rá, mivel kicsit nagyobb a vegák aránya a diplomások, mint a munkások között, de még ez a különbség sem szignifikáns. Az, hogy milyen nemű a megkérdezett, már döntő hatással bírt étkezési szokásaira. A Fleischatlas/Húsatlaszban szereplő adatok szerint a férfiak 60 százaléka mondta magát húsevőnek, míg az egyéb táplálkozási formákban a nők domináltak. A jövőt illetően észben érdemes tartani, hogy az áruházláncok a vásárlások oroszlánészét végző nőket célozzák meg kínálatukkal, továbbá a nők azok, akik a jövendő generációk táplálkozási szokásaira döntő hatással vannak.

 

Nagyon stabil agrárévek jönnek

Mindez az agrárium nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy még több növény, ezen belül sokkal több fehérjedús növényi termék előállítására lesz szükség. Ha az állati termékek kibocsátása csökkenne, akkor ez akár teljesíthető feladat is lehetne. A helyzet az, hogy a világ többi részén őrült tempóban nő a húsfogyasztás, így az európai növénytermesztésnek elsősorban a takarmánygyártást kell kiszolgálnia, hiszen az az állati termékek révén kiváló exportalapot ad. Amíg ennyire fontos sertés- és baromfitermelés, addig az európai vegánok nem remélhetik a takarmánytermő területek csökkenését. Valójában egyszerre kellene növelni az élelmiszer, a takarmány és az ipari célú kibocsátást. Mivel ez csak nagyon korlátozottan lehetséges, így tartósan magas értékesítési árakra rendezkedhet be a növénytermesztő, a kertész és az állattartó is. Bárhogyan alakul is Európában a húsfogyasztás, belátható ideig nincs félnivalójuk az állattatóknak.

 

Ebben a cikkben pedig a gluténmentes piac trendjeit foglaltuk össze – erre érdemes még nyitniuk a növénytermesztőknek.