fbpx

Ezek lesznek az első vidékfejlesztési pályázatok

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 12.

96 milliárd forintos keretösszeggel nyílnak meg a tavaszi pályázatok. Az első az öntözési közösségeket támogatja. Nem kell sokat várni az ültetvénytelepítést, gyógynövénytermesztés, vetőmag-előállítást és a terménytárolók, szárítók építését segítő kiírásra sem.

 

termenyszarito

Pályázható lesz a terményszárító építése, fejlesztése (Forrás: szib-ep.hu)

 

A nyilvánosságra került hírek szerint a két átmeneti év lehetőséget biztosít arra, hogy a jelenlegi jogszabályi háttérrel a következő hétéves költségvetési ciklus terhére fejlesztési támogatásokat vegyenek igénybe a gazdálkodók. Az év első felében hat új felhívás is várható összesen 96 milliárd forintos támogatást nyújtva a vidéki fejlesztésekhez.

 

  • Januárban jelenik meg 2,3 milliárd Ft keretösszeggel az öntözési közösségek együttműködésének a támogatása. A maximum 250 ezer euró (90 millió forint) támogatás vehető igénybe meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelep(ek) üzemeltetésére, fenntartására, fejlesztésére, esetleg új öntözési beruházások előkészítésére. (A forrás 25-30 támogatottra lehet elég.)
  • Februárra várható a külterületi helyi közutak fejlesztése pályázat 30 milliárd forintos kerettel.
  • Márciusban hirdetik meg a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című pályázatot egyszerűsített eljárásrenddel és 8,7 milliárd forintos keretösszeggel.
  • Áprilisban jelenik meg az „Állattartó telepek megújításának támogatása” 10 milliárd forintos kerettel, amelyre az előzetes tervek szerint kizárólag a 100 millió forint alatti beruházással lehet benyújtani a támogatási igényeket.
  • Szintén áprilisra várható 15 milliárdos kerettel a „Kertészet: ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” című felhívás. Erről itt írtunk részletesebben. A gyümölcstelepítéshez már a megújult termőhelyi katasztert kell használni.
  • Májusban pedig megjelenik a széles körben régóta várt „Terménytárolók, szárítók, tisztítók és vetőmag-előállító üzemek fejlesztése” című felhívás mintegy 30 milliárd Ft-os forrás kerettel.