fbpx

2023-ig biztosan bio marad az, amit bionak hívnak a britek

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 12.

Nagyon megviselte volna Angliát – de a franciákat, spanyolokat is – ha a Brexit megnehezíti a biotermékek forgalmát. Így nem meglepő, hogy a szabadkereskedelmi egyezmény egyik függeléke ezekről is rendelkezett. Az EU azonban biztos abban, hogy az angol termelési előírások nem maradnak a végtelenségig azonosak az európaival.

 

brit biotermek

Brit biopult (Forrás: growingwithgrace.org.uk)

 

A brit gazdálkodók örömmel fogadták a hírt: az Egyesült Királyság és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény elfogadja az angol ökológiai termékek egyenértékűségét az európaival. A megállapodás azonban egy záros határidőt is tartalmaz: Az EU 2023 december 31-ig előlegezi meg a briteknek azt, hogy biotermékeik megfelelnek az uniós standardoknak. Nem lehet ugyanis tudni, hogy később az angol termelés milyen irányt vesz, mennyiben változnak a termelési előírásaik.

Az Európai Bizottság hat brit tanúsító szervezet igazolását fogadja el arra nézve, hogy az előállított termék biogazdaságból származik. Tudni érdemes, hogy az Egyesült Királyság a világ kilencedik legnagyobb biopiaca, de nemcsak fogad, exportál is jelentős mennyiségű bioterméket. Az unió területére évente mintegy 225 millió font értékben szállít ilyet. A megállapodás most azt garantálja a briteknek, hogy 2023 végéig biztosan hozzáférhetnek a közösség és Észak-Írország piacához, ami létfontosságú az erre berendezkedett termelők számára. Észak-Írország elsősorban az áruk belépése miatt fontos: a feldolgozandó biotej innen érkezik Írországba.

Az angolok további tárgyalásokban azt is biztosítani akarják, hogy a határt átlépő biotermékeknek további ellenőrző tanúsítványokra már ne legyen szükségük, hasonlóan ahhoz, ahogy Svájc és az EU között folyik a kereskedés.

 

Lásd még a témában:

Brit exportunk jövője I. rész
Brit exportunk jövője II. rész
Ezek a termelők rettegnek leginkább a Brexittől