fbpx

Talajfertőtlenítő és starter is egyben

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 január 11.

Online termékbemutatón ismerhették meg a gazdák a Syngenta egyik legújabb termékét, a Force®Evo-t. A rovarölő szerként piacra kerülő készítményt kukoricában és burgonyában a vetéssel egyidejűleg kell kijuttatni. Magas dózisban történő alkalmazása esetén starter műtrágyának megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosít.

A pandémia miatt online tartott rendezvényen Máté Endre, a vállalat Duna-régiójának fejlesztési vezetője köszöntőjében elmondta: a Syngenta rendkívül nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, így számos újdonság érhető el a magyar gazdálkodók számára is, köztük a mérföldkőnek számító Force®Evo.

 

Tavasszal is kell védekezni

Dr. Vörös Géza rovartani szakértő a kukorica legfontosabb talajlakó, illetve a talajfelszín felett károsító rovarkártevőit elemezte. A drótféreg- és a kukoricabogár-kártétel az idei évben nem volt oly mértékű, mint amilyen a körülmények alapján várható volt. Ez nem jelenti azt, hogy a tavalyi évben a növényvédelem területén lazíthattunk. A kártevők peterakása idején csapadékos volt az időjárás, ami a fejlődésük szempontjából kedvező, ezért a most következő szezonban kárt okozna a tavaszi kultúrák talajfertőtlenítésének elhanyagolása.

Az új termék különböző adagolással alkalmazhatóHorváth András, a Syngenta rovarölő szerekért felelős fejlesztőmérnöke elmondta: az új Force®Evo kijuttatását mikrogranulátum-adagolóval felszerelt vetőgéppel, a magok közelébe, sorkezelés formájában célszerű végrehajtani. A termék kukoricában és burgonyában egyaránt 16–20 kg/ha dózisban alkalmazható. Az alacsonyabb adagolásban hatékony a drótférgek ellen. A magasabb dózis akár a gyenge vagy közepes kukoricabogárlárva-fertőzés esetén is kellő védelmet ad. Ahol erős kukoricabogár-fertőzés várható, ott a Force 1,5 G magasabb (12–15 kg/ha) dózisának használata javasolt.

 

Kukorica
Kiküszöböljük a talajlakó rovarok lárváinak kártételét, segítjük a gyökérregenerációt, átlendítjük a kezdeti tápanyaghiányon (Forrás: Syngenta)

 

20 kg/ha adagolással gyakorlatilag egy teljes értékű starter műtrágyázást is végrehajtunk. Ezzel a hatással akár egy teljes gyökéremelet regenerációja megtörténhet erős kártétel esetén is. A talajfertőtlenítővel kijuttatott tápanyagok segítik a gyökerek gyógyulását. A diffúzor használata javítja a drótféreg elleni hatékonyságot, mivel az eszköz abba a rétegbe (a mag feletti rész és a talajfelszín alatti szárrész) teríti a rovarölő szert, ahol a drótférgek károsítása történik. Az elmúlt öt évben végzett vizsgálatok alapján a szakemberek megállapították, hogy a Force®Evo képes a drótféreg-fertőzöttséget alacsony szintre csökkenteni, így alkalmazása tonnákban kifejezhető termésmentést eredményez.

 

Starter hatású talajfertőtlenítő– talajfertőtlenítő hatású starter

Papp Zoltán kukorica-termékmenedzser előadásában kifejtette: a termelők részéről jelentkező igény volt, hogy szükségük lenne talajfertőtlenítésre, egyben szeretnének mikrogranulátum formában starter tápanyagokat is kijuttatni kukoricában. Ez technológiai korlátba ütközik, mivel a vetőgépek általában egy mikrogranulátum kiszórására alkalmas tartállyal rendelkeznek, így választani kell a talajfertőtlenítő vagy a starter műtrágya között. A gazdálkodók gyakran a talajlakó kártevők elleni védekezés mellett döntöttek, így nem tudták kihasználni a starter pozitív hatását. „Örömteli, hogy ennek mostantól vége, az újonnan engedélyezett Force®Evo starter hatású talajfertőtlenítő használatával nem kell kompromisszumot kötni. A készítményünk szemcséjében lévő teflutrin biztosítja a talajlakó kártevők elleni rovarölő hatást, a nitrogén, foszfor, mangán és cink pedig a kezdeti gyors fejlődést garantálja, akár hidegebb periódusban is. Kijuttatása egyszerű, mivel gyakorlatilag pormentes, homogén és jól guruló szemcsék alkotják” – ismertette az újdonság előnyeit a szakember.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Force®Evo használatával ki tudjuk küszöbölni a talajlakó rovarok lárváinak kártételét, segítjük a gyökérregenerációt, javítjuk a növény stressztűrését és kezdeti fejlődését, átlendítjük a hideg által okozott relatív tápanyaghiányon. Így a hozam növelésében újabb nagy lépést jelent az új technológia használata.

 

SZERZŐ: BARNA FERENC