fbpx

Európa nagyot zuhant a járványban, Kína megint elszabadul

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 07.

Idén 4 százalékkal nőhet a globális gazdaság abban az esetben, ha széles körben sikeresen alkalmazzák a koronavírus elleni oltást a világon – véli a Világbank. Hazánkban 3,8 százalékos lehet a GDP-bővülés. Kína, a járvány kirobbantója, megint gyors tempóra vált.

 

 

Némi növekedéssel tompítjuk a tavalyi veszteséget

A Világbank Global Economic Prospects (GEP) című jelentésének összeállítói szerint a globális GDP tavaly 4,3 százalékkal zsugorodott, ami kisebb annál, amire nyár közepén számítottak – írja az MTI. A dokumentum szerint Magyarország hazai összterméke (GDP) tavaly 5,9 százalékkal csökkent, kevésbé a júniusban várt 6,8 százaléknál. A magyar gazdaság idei teljesítmény-növekedésével kapcsolatos előrejelzését 4,5 százalékról 3,8 százalékra csökkentette a Világbank. Jövőre 4,3 százalékos GDP-növekedéssel számolnak hazánk esetében. A világbanki dokumentumban a Bulgáriát, Horvátországot, Magyarországot, Lengyelországot és Romániát magában foglaló közép-európai térség GDP-je tavaly 4,4 százalékkal csökkent, míg a júniusi előrejelzés nagyobb, 5 százalékos gazdasági visszaesést vetített előre. A térség gazdasági teljesítménye idén várhatóan 3,6 százalékkal nő, némileg szerényebben a júniusban várt 3,8 százaléknál.

 

Kína most is dupla tempóban nő

A világbank számításai szerint tavaly az amerikai GDP 3,6 százalékkal, az euróövezeti 7,4 százalékkal, a japán pedig 5,3 százalékkal csökkent. A friss jelentés szerint idén az Egyesült Államok gazdasága 3,5 százalékkal, az euróövezeté 3,6 százalékkal nő. A Világbank nem változtatott Japán idei gazdaságnövekedési előrejelzésén, továbbra is 2,5 százalék bővülést vár. Kína GDP-je idén várhatóan 7,9 százalékkal emelkedik, ami jóval több a nyáron várt 6,9 százaléknál. Kína a világ egyetlen gazdasága, amelyik a pandémia idején is nőni tudott tavaly. Az előzetes kalkulációk egyszázalékos növekedést mutattak, ma már 2 százalékra teszi a Világbank a kínai gazdaság tavalyi bővülését.

Ajánljuk még cikkünket: Közvetve minden Ázsiából jön és oda megy.