fbpx

30 százalék támogatást bukhat, aki most nem figyel!

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 05.

Ahogy arról beszámoltunk, megújult a gazdálkodási napló. Ennek oldalait kell az adatszolgáltatáskor elektronikusan kell beküldeni a Nébih-nek 2021. január 1. és január 31. között – figyelmeztet az Agrárkamara. Aki figyelmetlen és emiatt lekési a határidőt, most sok támogatást bukhat.

 

mutragyaszoras

Kötelező adatszolgáltatás

Aktualizálta a Nébih a gazdálkodási napló egyes adatainak benyújtására szolgáló webGN és nitrát adatszolgáltatásra vonatkozó felületét. A 2020-es naptári évre az alábbi támogatásokban résztvevőknek kell elektronikus úton adatot szolgáltatniuk:
– VP agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (2015; 2016),
– VP ökológiai gazdálkodás támogatása (2015; 2018),
– VP NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések,
– VP Kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken (THÉT),
– Vízvédelmi célú nem termelő beruházások (NTB): vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése,
– VP élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások (NTB).

 

Bármelyik támogatás igénybevétele esetén egyetlen elektronikus nyomtatványt kell letölteni és a pályázati kiírás vonatkozó előírásai szerint kitölteni, majd az ügyfélkapun keresztül beküldeni. A nyomtatvány elektronikus kitöltésének megkezdéséhez telepíteni szükséges a legfrissebb Java és ÁNYK általános nyomtatványkitöltő keretprogramot, melyek a Nébih tematikus oldaláról letölthetők, ugyanúgy, mint a webGN benyújtásához szükséges aktuális nyomtatvány.

Fontos, hogy az aktuális nyomtatvány kerüljön letöltésre, mert ennek hiányában a dokumentum nem érkezik meg a Nébih-hez! A beküldés akkor sikeres, ha három üzenet érkezik az ügyfélkapus tárhelyre. Az első kettő üzenetet az ügyfélkapu küldi. Ezután érkezik a harmadik dokumentum, amelynek a feladója a Nébih, melyben konkrétan beazonosítható az adatszolgáltatásra kötelezett ügyfél. Amennyiben a Nébih által küldött visszaigazolást nem kapja meg a gazdálkodó 24 órán belül, akkor ezt jelezni kell az [email protected] email címen.

A mulasztás támogatáscsökkentéssel jár

A webGN esetében 2021. január 31. jogvesztő határidő. A mulasztás az előző évi támogatási összeg 15 százalékának elvesztését eredményezi. Ahol a tápanyaggazdálkodási-terv beküldése is elvárt (VP-AKG szántó és ültetvény tematikus előíráscsoportok, VP-ÖKO szántó, illetve ültetvény-földhasználati kategóriák), ott a webGN beküldésének hiánya további 15 százalékos levonást eredményez az előző évi támogatásból.