fbpx

Őstermelők figyelem: a betétlap nem elég az adókedvezményhez

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 31.

Január 1-től az őstermelői kedvezményes adózásra nem az értékesítési betétlap kiváltása fogja feljogosítani az őstermelőt, hanem az, hogy szerepel az őstermelői nyilvántartásban. Ettől függetlenül létezni fog az értékesítési betétlap is, de megújult formában.

paprika ostermelo

Az értékesítési betétlap adókedvezmény-érvényesítő funkciója az őstermelői igazolvány kivezetésével megszűnik. Az őstermelőnek azonban a jövőben is kell vezetnie valamilyen alapnyilvántartást, ami lehet

  • naplófőkönyv,
  • pénztárkönyv,
  • bevételi és költségnyilvántartás,
  • bevételi nyilvántartás,
  • vagy erre a célra az értékesítési betétlapot is megtarthatja a gazdálkodó.

 

A betétlapot tehát a bevételeik vezetésére az őstermelők a jövőben is választhatják a bonyolultabb bevételi nyilvántartás vezetése helyett (amikor nem a tételes költségelszámolás szabályai szerint állapítják meg az adókötelezettségüket). Az új szabályozás révén az értékesítési betétlap várhatóan megújul. Amennyiben az őstermelő a jövőben is betétlapon kívánja a bevételeit nyilvántartani, úgy azt várhatóan 2021. január közepétől tudja letölteni a Nébih, illetve a NAK honlapjáról, továbbá a megszokott módon, a falugazdászoktól is kérheti a kinyomtatását.