fbpx

Kína mindent felzabál: ötéves mélypontra eshet a szójakészlet

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 december 21.

Az USDA kitart amellett, hogy a 2020/21-es brazil szójatermés bőséges lesz, és továbbra is globális rekordra számít. De ez sem fedezné a világ fogyasztását, amiben Kína a ludas.

 

szoja

A több is kevés (Forrás. tonzu.co.nz)

 

Nem tart lépést a termelés a fogyasztással

Az olajos magvak piacán a figyelem a közelgő brazil szójabetakarításra irányul. Az elmúlt néhány hónapban a La Niña időjárási jelenség szárazsághoz és a vetés csúszásához vezetett a brazil földeken. Azóta a csapadék enyhítette a helyzetet, és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a legfrissebb becslésében tartja a 133 millió tonnás csúcstermésről szóló várakozását. Az előrejelzés szerint ugyanis újabb esőkre számíthat a térség. Eközben a várható argentin termést lefelé módosították. Ezzel együtt is a globális kibocsátás új rekordot érhet el 362 millió tonnával. A fogyasztás azonban ennél is nagyobb, köszönhetően Kína keresletének. A 2020/21-es gazdasági év végére a világkészletek 9 százalékos eséssel 86,6 millió tonnára zsugorodhatnak. Az elmúlt öt év legalacsonyabb szintjén lenne a szójatartalék.

A termelésbővülés korlátai

Az olajos- és fehérjenövények termelőinek szövetsége, az UFOP arra is rámutat, hogy a szójatermés bővülése nemcsak az átlaghozamok javulásának köszönhető. hanem a termőterület növelésének is. Ennek pedig fizikai korlátja van. A 2020/21-es gazdasági évben a szója a becslések szerint Brazíliában 38,3 millió, az Egyesült Államokban 33,6 millió, Argentínában pedig 17,3 millió hektárt foglal el. Ezek az országok határozzák meg a globális kínálatot, így az európai termelők jövedelmét is. Az UFOP ismét hangsúlyozza, hogy az európai repce és napraforgó nem génmódosított, fenntartható vetésforgókban állítjuk elő, szigorú környezeti elvárások mellett. Ez a szójáról nem mondható el. Az UFOP kifogásolja, hogy az európai növények árában nem jelenik meg ezt az „ökológiai plusz érték”. A repce árát elsősorban a szójadara és a biodízel mindenkori értéke befolyásolja. A szervezet szerint a biodízel előállításakor keletkező repcedarát plusz teljesítményként kellene figyelembe venni, amikor a tevékenység üvegházhatásúgáz-kibocsátását összegzik az elemzők, és mindjárt más megvilágításba kerülne a növény.