fbpx

Agrárpénzek: termelőberuházásra csak kis részük hasznosul

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 20.

Csökkent a közvetlen támogatásokra kiutalt összeg idén, viszont több érkezett nemzeti forrásból és a megvalósult pályázatoknak köszönhetően. Gépekre, épületre így is csak a támogatások kis része fordítható.

 

gép

 

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások keretében 2020. szeptember 30-ig folyósított összeg az előző év azonos időszakától kismértékben, 0,7 százalékkal (2,8 milliárd forint) maradt el. A csökkenés a közvetlen termelői támogatások összegében jelentkezett, a kifizetés 57,0 milliárd forinttal volt kevesebb, mintegy évvel korábban – áll a NAIK AKI pénzügyi hírlevelében. A vidékfejlesztési intézkedésekre fordított támogatási összeg 25,6 százalékkal, 32,5 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi kifizetést, a nemzeti támogatások 21,4 milliárd forinttal, a piaci és egyéb támogatások 0,4 milliárd forinttal bővültek.

 

Csökkent a közvetlen kifizetés, több volt a pályázati pénz

 

főbb jogcímek

 

közvetlen támogatások

 

A VP 17 százaléka szolgálja a termelőberuházásokat

A Vidékfejlesztési Program (VP) kezdetétől 2020. szeptember 30-ig 526,1 milliárd forintot fizettek ki a pályázóknak. A kumulált adatokat vizsgálva elmondható, hogy az agrár-környezetvédelmi intézkedések tették ki a kifizetések csaknem egynegyedét, meghaladva a 121,4 milliárd forintot. A kifizetések 6,9 százaléka, 36,4 milliárd forint a Natura 2000 és a vízkeret-irányelvhez kapcsolódott, míg alapvető szolgáltatásokra és a falvak megújítására 27,1 milliárd forintot folyósítottak a kedvezményezetteknek. A támogatások csupán 16,3 százaléka (85,6 milliárd forint) fordítódott termelőberuházásra (eszközök, gépek, épületek), ehhez még egy százalékot tesz hozzá a Halgazdálkodási Operatív Program keretében kifizetett 4,4 milliárd forint.

 

kifizetések

 

A teljes támogatás zömét az unió állja

Az első háromnegyed évben az agrárium és a vidék fejlesztését célzó támogatási összeg 74-26 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti forrás között. Európai uniós forrásból 297,9 milliárd, hazai forrásból további 103,8 milliárd forint kifizetése valósult meg 2020. szeptember 30-ig. Ezen belül a társfinanszírozással megvalósult támogatásokra uniós forrásból 129,1, hazai költségvetésből 35,9 milliárd forintot fordítottak, ez 78-22 százalékos társfinanszírozási arányt jelent.

További részletes, ágazati bontású adatokat találhat a hírlevélben. A tárca jövő évi kifizetési terveiről pedig itt olvashat.