fbpx

Pronto – intelligens vetőgépet minden gazdaságba!

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2020 december 18.

A tavaszi szárazság ellenére a természet később kiegyenlítette a szélsőségeit, és a termések is jóra fordultak. A nyár végi csapadék és az extra nagy kánikula elmaradása sokat segített a kukoricának. Az árak is kedvezően alakulnak, így az évet remélhetően nagyon sokan jól fogják zárni.

Az őszi vetések a repce kivételével eléggé hektikusan alakultak. A korai vetésekkel nem nagyon volt gond, ezeknél csak a rovarokra kell külön odafigyelni. A később érkező, többé-kevésbé jelentős csapadék nehezítette a búza vetését: sok helyen arra kényszerültek, hogy műtrágyaszóróval vessék.

 

A Pronto 6 DC mulcsvetés bajnoka
A Pronto 6 DC mulcsvetés bajnoka

 

Az internetet böngészve nagyon sok videót találni arról, hogy ki miként vonszolta le a vetőgépét a földekről. Nagyon sok videó felkerült a Pronto DC vetőgépekről is, holott köztudott, hogy ez az egyik legjobban és legtovább működő gép nedves körülmények között. És itt jött a magyarázat! – a legtovább a Pronto maradt kint, amikor mással már nemigen voltak a földeken – igen, ekkor elakadtunk.

A Pronto a Horsch Európában egyik legnagyobb darabszámban értékesített vetőgépe. Mit tud ez a gép, hogy ennyire kedvelt?

Az eredeti Pronto-elv bizonyított: – aprítani/keverni – visszatömöríteni – vetni – lehengerezni – mindezt egy menetben!

A mellső rövidtárcsa aprít, kever, magágyat készít. A gumikerekes henger „autópályát” készít a vetőcsoroszlyák számára. Jó úton tudunk autóval is jól közlekedni, így van ez a vetőgépnél is. A vetőcsoroszlya nyugodt haladása pedig a precíz mélységtartásban mutatkozik meg. Az 5 cm széles mélységtartó kerekek pedig épp annyira tömörítik a mag felett a talajt, amennyire kell! A Pronto után nem kell hengerezni, még száraz körülmények között sem.

Azok a termelők, akik műtrágyát szeretnének a vetéssel egy menetben adagolni, ezt háromféleképpen oldhatják meg.

 

Pronto 6 DC PPF: vetés és műtrágyázás egy menetben
Pronto 6 DC PPF: vetés és műtrágyázás egy menetben

 

A mikrostarter műtrágyát egy 250 l-es tartályból a mag mellé, a vetőbarázdába lehet kijuttatni. A nagy szemcsés, nagyobb mennyiségű műtrágyát az osztott tartályból ugyancsak a mag mellé: ez a G&F-rendszer. A nagy mennyiségű műtrágyát a PPF-rendszerrel, külön műtrágyázó csoroszlyákkal adjuk ki, amely csoroszlyák a rövidtárcsa és a gumikerekes henger között helyezkednek el. Minden két vetősor részére egy műtrágyacsoroszlya áll rendelkezésre, és ezek mélységét külön lehet állítani, így pontosan meg tudjuk határozni, hogy a vetőmagtól milyen távolságra legyen a műtrágyadepó.

Egy másik fejlesztés a vetőgépen a RowControl sorelzáró rendszer. Minél kisebb, szabdalt parcellákon dolgozunk, és minél szélesebb a vetőgép, annál hamarabb megtérül a beruházás. A RowControl GPS-vezérelt rendszer; amint a vetett területre ér a vetőgép csoroszlyája, az egység a sorokat lezárja, és egyben kevesebb magot is adagol. Ezzel a rendszerrel ezenfelül bármilyen művelőút is megvalósítható!

A Pronto egy olyan intelligens, könnyen kezelhető vetőgép, amely minden gazdaság számára nagyon hasznos lehet!

 

A Pronto 6 KR még a szántásból is egy menetben magágyat csinál
A Pronto 6 KR még a szántásból is egy menetben magágyat csinál

 

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN, +36-30/743-0302