fbpx

Románia és Ukrajna elnyerte az oroszok elől a búzatendert

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 december 16.

Pár hónapos agresszív gabonaértékesítést követően az orosz kvóták és vámok versenyképtelenné tették a Nagy Medve búzáját. Ismét zöld utat kapott az európai búza a nemzetközi piacon.

 

buza kikotoben

 

A vámok megfogták az oroszokat

A GrainTrade elemzőinek várakozása szerint az orosz búzát sújtó, jövő év február 15-től érvényes exportkorlátozások arra kellett volna hogy kényszerítsék a gabonakereskedőket, hogy csökkentsék az áraikat és növeljék az eladásra kínált mennyiséget a következő egyiptomi tenderen – de nem ez történt. Így viszont az orosz búza elveszítette versenyképességét az ukrán és román portékával szemben. Július vége óta először buktak el beszerzési tendert a nemzetközi piacon. Egyiptom tegnap 235 ezer tonna malmi búzát vásárolt 2021. február 1–15-i leszállítással 270 dollár/t áron (FOB) átlagáron, csaknem 8 dollárral drágábban, mint a legutóbbi tenderen. Ebből 120 ezer tonna román gabona volt, 115 ezer tonna pedig Ukrajnából érkezik.

 

Optimizmus és áremelkedés

Egyiptom ebben a szezonban eddig 3,9 millió tonna malmi búzát vásárolt a nemzetközi piacról, ennek 88 százaléka (3,44 millió tonna) Oroszországból érkezett. A versenyképtelenné váló áraik miatt azonban ismét az európai exportőrök előtt nyílik meg az út a világpiacon. Optimista hangulatba kerültek az EU gabonakereskedői. A párizsi tőzsde szerint a márciusi búzaárakba még némi emelkedés is belefért: 1 euróval 207,25 euróra, illetve 251,84 dollárra nőttek tonnánként.