fbpx

Jön a gyümölcstelepítési kiírás, itt a termőhelyi kataszter

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 07.

Jön az ültetvénytelepítési pályázat, frissült a gyümölcsfajok telepítésére alkalmas termőhelyek országos nyilvántartása. A kataszterbe sorolás csak a pályázattal érintett területeken kötelező – figyelmeztet a Nébih. A tervezett pályázatról itt írtunk.

 

gyümölcsös kataszter
Biztos jó terület az almának? (Forrás: Horizontmédia)

 

A gyümölcsültetvények telepítése nem engedélyköteles. Engedélyeztetés helyett a telepítési szándék bejelentését írja elő a jogszabály a 2500 m2-nél nagyobb területek esetén. A bejelentést a telepítés helye szerint illetékes a megyei kormányhivatal földművelésügyi osztályán kell megtenni. A bejelentésnek nem feltétele, hogy a terület szerepeljen a gyümölcstermőhelyi kataszterben. Viszont az ültetvénytelepítési és -fenntartási pályázatok előírhatják követelményként azt, hogy a támogatás igénybevételével érintett ültetvény benne legyen a kataszterben.

A nyilvántartás elsődleges célja, hogy a gyümölcsösök biztonságos és sikeres termesztést lehetővé tevő ökológiai adottságokkal rendelkező termőhelyekre települjenek. Ennek érdekében a kataszterbe történő felvételt a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Intézet által végzett termőhelyi felmérés előzi meg, amely helyszíni szemlén és a talajvédelmi tervben található agrokémiai információk értékelésén alapul. A termőhelyi kataszterben a frissítés után 864 település, 4975 helyrajzi szám és 29 faj szerepel. A gyümölcstermőhelyi kataszterbe sorolt területek adatbázisa – a feladatért felelős szervezet változása miatt – két táblázatból áll: külön szerepelnek a 2014 előtt, valamint a 2014 és 2020 között besorolt területek. Utóbbi lista a kataszterből törölt területeket is tartalmazza. Elérhetőségük: https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-noveny