fbpx

Szünetelni fog az osztatlan közös megosztásának bejegyzése

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 04.

A szerdán megjelent 547/2020. (XII. 2.) kormányrendelet szerint a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolására irányuló kérelmek egy ideig nem lesznek benyújthatóak. Ennek okát a rendelet a veszélyhelyzettel indokolja.

 

földterület
Januárban nem lehet beadni kérelmet az osztatlan megosztására (Fotó: Horizontmédia)

 

A rendelet szerint „a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló 2020. évi LXXI. törvény 2. alcíme szerinti eljárás lefolytatásával összefüggő, a folyamatban lévő megosztás tényének feljegyzésére irányuló kérelem nem nyújtható be az ingatlanügyi hatósághoz.” A rendelet csak jövő év januárjában lép hatályba és 2021. február 8-án hatályát veszti.

Legutóbb 2020. szeptember 21-én indult állami földértékesítési program, amelynek elsődleges célja az osztatlan közös földtulajdon felszámolása volt. A több mint 6300 db ingatlanra bárki tehetett vételi ajánlatot október 21-ig. Az idén két ütemben meghirdetett, összesen több mint 15.500 db 3 hektár alatti térmértékű ingatlan csaknem 60%-ára volt érdeklődés. Az átlagos ajánlati ár közel 1 millió forint volt hektáronként. Az értékesítés első két ütemében 5550 hektárnyi területet értékesített a Magyar Állam, melyből több mint 5 milliárd Ft bevétel keletkezett. Lásd a részleteket itt.