fbpx

10 fokot ugrik a hőmérséklet

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 04.

Egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe került a térségünk, ami dél, délnyugat felől egyre enyhébb levegőt szállít fölénk. Az eső ma eláll, majd hétfőn újrakezdi.

 

Térben és időben egyenlőtlen csapadék

Az őszre visszatekintve az időben nagyon egyenlőtlen csapadékeloszlás a meghatározó. A szeptember nagyon száraz volt, majd október első fele nagyon sok csapadékot hozott, azóta viszont ismét szárazabb az idő. A novemberi csapadékösszeg 2 (!) és 29 mm között alakult, ami 15-60 mm-es hiánynak felel meg. A nagyobb értékek a nyugati, délnyugati országrészt érintik. Az ősz csapadékösszege is hasonló területi eloszlást mutat: amíg az ország északi és keleti részén a sokéves átlag fölötti mennyiségeket látunk, addig délnyugaton 40-60 mm-es hiányokat is találunk. Az ősz kissé enyhébb volt a szokásosnál, az átlaghőmérséklet 0-2 Celsius fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A talaj most országszerte kellően nedves, de az alsóbb talajrétegek az Alföld nagy részén és a Dunántúl keleti felén még mindig jelentős mennyiségű nedvességet tudnak befogadni. Eddig még jelentősebb fagy a talajban nem alakult ki, csak a fölső néhány centiméter fagyott meg.

 

talajnedvesség
Nyugaton még bőven eshet (Forrás: met.hu)

Szépek a vetések

Az őszi vetések jó állapotban vannak, a hideg, fagyos időben a fejlődésük megállt. Az őszi káposztarepce jellemzően 6-8, a kalászosok pedig 1-3 leveles fenológiai fázisban vannak. Az eső szeptember legvégén érkezett meg, nem is akármennyi, ugyanis hetekig sok-sok hullámban esett, helyenként több havi átlagnak megfelelő csapadék összegyűlt. Október második felétől kevesebb csapadék hullott, de a talaj ebben az időszakban jól tárolta a nedvességet. Az őszi fagyok a szokásosnál később érkeztek, a vetéseknek volt ideje szépen megerősödni a tél beállta előtt. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár az enyhe ősz hatására.

 

hideg időjárás

 

Jön a meleg

Az előttünk álló egy hét során jelentősen melegszik az idő, vasárnapig délies áramlással egyre enyhébb levegő érkezik fölénk a magasban. Az eső pénteken eláll, a következő csapadékhullám majd vasárnap este, hétfőn valószínű. A hőmérséklet csúcsértéke a hétvégén többnyire 10 fok körül valószínű, aztán hétfőtől mintegy 5 fokot mérséklődik. A talajfagy megszűnik, a felszín sáros lesz a következő napokban. A heti csapadékösszeg 5 és 20 mm között valószínű eső formájában, a több csapadékra a Dunántúlon van nagyobb esély.