fbpx

A világ legnagyobb búzaexportőre komoly terméskiesés elé néz

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 december 03.

Hiába növelték az oroszok a termőterületet 5 százalékkal, a végeredmény 9 százalékos mínusz is lehet. Az őszi aszály már most eldöntötte több millió hektárnyi őszi búza sorsát Oroszországban. A világ legnagyobb búzaexportőréről beszélünk. Ami itt történik, az minden búzatermelőre kihat.

 

orosz buza
Ez a búza nemcsak Oroszországban határozza meg az árat (Forrás: russia-briefing.com)

 

Az elmúlt 18 évben csak egyszer volt rosszabb

Miközben a részvénypiacon némi esést tapasztalhattunk a gabonafélék árában, a fizikai piac meg sem rezdült. A hónapok óta egyre magasabb búzaár miatt az orosz gazdák 1 millió hektárral növelték idén az őszi vetésű kalászos termőterületét, ami így eléri a 19,2 millió hektárt. A vetés óta azonban aszályos és egyre hidegebb az idő. A növények rosszabb kondícióban vannak, mint az elmúlt 5 évben bármikor. A Roshydromet a november 25-i felvételezése szerint a búzaterületek 22,3%-a (4,28 millió hektár) gyenge állapotban van, 2,42 millió hektáron (12,6%) pedig ki sem hajtott a csíranövény – számol be a graintrade.com.

Ennél rosszabb állapotjelentést csak egyszer tettek le az asztalra 2002 óta, amikortól a felvételezés eredményét rendszeresen közzéteszik. 2014-ben ezen a napon a ki sem csírázott terület nagysága elérte a 2,57 millió hektárt, ami az akkori 16,43 millió hektáros termőterület 15,6%-a volt. 2005-ben 12%-os volt a ki sem kelt táblák aránya, 2015-ben pedig 11,1%. Normális évjáratban az elfekvő magok aránya 10 százalék alatt marad. A ki sem kelt magok egy része még később csírázásnak indulhat, de azok a növények, amelyek már kikeltek, ám rossz állapotban várják az orosz telet, nagy veszélynek vannak kitéve.

 

Rossz előjelek a végeredményre nézve

Az ország egészét tekintve a növények 51 százaléka van jó állapotban. Ez nagyon gyenge eredménynek számít. Tavaly november 25-én például a búzavetés 78 százaléka, 2018-ban pedig a 66 százaléka volt jó kondícióban. Mindez rontja a 2021. évi terméskilátásokat. Bár a télen kipusztult táblák tavasszal újra bevethetők, a tavaszi búza termésátlaga lényegesen kisebb az őszinél. Még az sem biztos, hogy a búza vetése mellett dönt a termelő.

Mindezek fényében az elemzők úgy vélik, a búza ára mindaddig magas marad, amíg ki nem derül, hogy mennyire sikeres az állomány áttelelése. A SovEcon orosz elemzői 9%-os veszteséget jósolnak az idei télre. (Tavaly az enyhe télben rekord alacsony, mindössze 5 százalékos volt a kifagyás.) Míg az idei búzatermés 85,3 millió tonna volt, a jövő évit – a területnövekedés ellenére – mindössze 79,2-82,8 millió tonnára teszik, míg az orosz agrárpiaci elemző vállalat, az IKAR szakértői 78 millió tonnára számítanak. Ez 9 százalékkal lenne kevesebb az idei – egyébként rekord magas – termésnél.

Az európai elemző rendszer itt figyelmeztetett arra, hogy Oroszországban, Ukrajnában és Középkelet-Európában kritikus állapotban vannak az őszi vetések.