fbpx

Kína az egyetlen, aki már túl van a válságon

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 01.

Nagy örömhír a világnak: a globális kereskedelem legnagyobb felvevő piaca tartós növekedési pályára állt. Voltaképp ez az egyetlen G20-as ország, amelyik ezt megtudta tenni idén. Kínáról beszélünk.

 

Kina gazdasága
Növekszik a belföldi kereslet (Forrás: asianews.it)

 

Dinamikusan erősödő belföldi kereslet

Évtizedes csúcsra erősödött a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérése szerint, közölte az MTI. A beszerzésimenedzser-index a hetedik egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött, ráadásul a 2010 novembere óta regisztrált legmagasabb szintre nőtt. A kereslet helyreállása leginkább a belföldi piacnak tulajdonítható, az új exportmegrendelések állományát tükröző részindex ugyanis nyomottabb volt. Ezzel együtt ez a mutató is negyedik hónapja áll a növekedési tartományban, ráadásul októberről tovább kapaszkodott felfelé. A foglalkoztatottság alindexe novemberben a harmadik egymást követő hónapja javult, az erősödő termelés ugyanis több munkaerőt követelt. Ez a mutató a 2011 májusa óta látott legmagasabb szintre emelkedett.

 

Kína GDP-jének alakulása
Forrás: tradingeconomics.com

 

Kivételes teljesítmény

Kína gazdasága a koronavírus-járvány bénító hatására az év első három hónapjában 6,8 százalékkal zsugorodott, ám a harmadik negyedévre 4,9 százalékos növekedésbe ment át. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság idén összességében 2 százalékos növekedést érhet el. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan, 2021-re pedig 8,2 százalékos bővülést valószínűsít. Mindez igen jó hír az összes ázsiai exportra dolgozó országnak, de voltaképpen a világ valamennyi eladásra szánt termékének keresletére hatással van. Magyarul továbbra is stabil kukorica-, búza- és szójaárakra számíthatunk, és szükség lesz az európai húsra, állati termékre. A kínai kereslet kukoricaárakra gyakorolt elképesztő hatásáról ebben a cikkben írtunk.