fbpx

Jó drágán sikerült beszerezni a növényvédő szereket!

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 27.

Októberben erős volt a kórokozók nyomása. Gombaölőkből hatszoros mennyiséget értékesítettek idén a forgalmazók Az enyhe ősz miatt jóval több gyomirtót is használtunk fel. Ezek esetében 20-22 százalékos áremelkedésre is akad példa. Az őszi alaptrágyázás is többe került idén – derül ki a NAIK AKI statisztikai jelentéséből.

 

repce

 

Apró korrekcióban a műtrágyaárak

Műtrágyák esetén az értékesítési árak 2020 októberében 1–5 százalékkal emelkedtek az egy hónappal korábbihoz képest, a növekvő tendencia idén júliusban kezdődött. A szuperfoszfát ára egész évben nagyon hektikusan mozgott, októberben 8 százalékkal volt drágább, mint tavaly. Az őszi alaptrágyázásban, illetve a gyökeresedést segítő indító trágyázásban kulcsfontosságú ez a határokon túlról érkező tápanyag. A forint gyengesége és az erős szezonális kereslet egyaránt érezhető a drágulásán. A kálisó tonnánkénti ára évről évre a nyári hónapokban a legalacsonyabb. Idén június–augusztus között 100 ezer forint alá esett, most próbál regenerálódni. A mészammon-salétrom (MAS) és az ammónium-nitrát (AN) ára a tavaszi felhasználási csúcs után erősen csökkent. Mindkettő lassú tempóban a kőolaj áresésére is reagál. A nagy tömegben felhasznált, döntően hazai gyártású nitrogénműtrágyák ára 14-17 százalékkal volt olcsóbb idén októberben, mint egy évvel ezelőtt.

 

Az egyszerű műtrágyák értékesítési ára

műtrágyafélék

 

 

Gyomos és gombás volt az ősz

A múlt év októberében a rovarölők forgalma 33százalékkal volt több, míg a gyomirtóké 11 százalékkal volt kevesebb, mint idén (a szeptemberi helyzetről pedig itt írtunk). A gombaölők értékesített volumene pedig mindössze az egyhatoda volt.

A legkedveltebb gyomirtók és talajfertőtlenítő áremelkedése alapján (lásd a piaci jelentést) úgy tűnik, a gazdák a jövő tavaszi kezdésre is bespájzoltak a megérkező agrártámogatásból, de ez most szokatlanul magas áron történt.