fbpx

Most kérelmezze az AKG és az ÖKO hosszabbítását!

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 25.

A 2020 utáni Közös Agrárpolitikával kapcsolatos jogalkotási eljárás elhúzódása miatt az Agrárminisztérium – a várható átmeneti időszak áthidalása érdekében – egy évvel meghosszabbította három pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszakát – közölte az agrártárca november 24-én az MTI-vel. A Mezőhír augusztusban számolt be erről a lehetőségről.

 

csiga

 

A közlemény szerint az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” (AKG) az „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” (ÖKO) és a „Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” pályázati felhívások kötelezettségvállalási időszakának meghosszabbítását 2020. november 23-tól 2020. december 20-ig lehet kérni a Magyar Államkincstár által közzétett elektronikus formanyomtatvány ügyfélkapun keresztül történő benyújtásával. Amennyiben a gazdálkodó nem kíván élni a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbításának lehetőségével, úgy nem szükséges kérelmet benyújtania.

A benyújtásra rendelkezésre álló határidő jogvesztő. Azok, akik jelenleg is részt vesznek a programban és élni kívánnak a hosszabbítás lehetőségével, a meghosszabbított kötelezettségvállalási időszak alatt továbbra is megkapják a támogatást. A vállalt tevékenységeket a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt be kell tartani. A kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítására irányuló kérelem visszavonására 2021. január 15-ig van lehetőség. A pályázati felhívások és a módosítás részleteit tartalmazó közlemények a palyazat.gov.hu oldalon lesznek elérhetőek.

Frissítés:

Itt a közlemény a támogatás-hosszabbításhoz!

Ahogy azt  fent jeleztük, megjelent a kincstári közlemény az AKG és az ÖKO területek kötelezettségvállalási időszakának hosszabbításáról.

A kötelezettségek továbbvitelét és a hatodik év előírásait részletesen, 12 oldalas dokumentumban magyarázzák el. Valamennyi tematikus előíráscsoportban érthető útmutatót találunk benne a hogyan-továbbról.

Fontos, hogy a hosszabbítás iránti kérelmet december 20-ig be kell nyújtani. Azokra a területekre, amelyeket időközben a haszonbérbeadó visszavett, KET-szinten kell a visszavonási szándékot jelezni. A közlemény valamennyi dokumentuma itt érhető el.