fbpx

Íme az első világtérkép a méhekről

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 22.

A világ 16 ezer méhfajának eloszlását bemutató globális térképet készítettek szingapúri és kínai kutatók. Eszerint Amerikában jóval több méhfaj él, mint Európában, és az északi féltekén is több, mint a délin – számol be az MTI a BBC cikkére hivatkozva.

 

méhészek

 

A méhpopulációkra egyre nagyobb nyomás nehezedik a természetes élőhelyeik elvesztése és a rovarirtószerek használata miatt. Noha bizonyos csoportokat, például a poszméheket mostanra alaposan tanulmányozták a kutatók, a méhfajok zöméről alig tud valamit a tudomány. A Kínai Tudományos Akadémia munkatársa, Alice Hughes szerint a méhek kulcsfontosságú szolgálatot tesznek az ökoszisztémáknak és számos alapélelmiszer legfőbb beporzói. Egészen mostanáig azonban nem állt rendelkezésre arra vonatkozó adat, hogy a méhfajok miként oszlanak el a bolygón. (Magyarországon legutóbb az invazív, esetenként kiváló mézelő növényekről készült olyan térkép, amit a méhészek figyelmébe ajánlottunk.)

 

Amerika sokkal fajgazdagabb hely

A térkép elkészítéséhez a kutatók összevetették az egyes méhfajok előfordulására vonatkozó adatokat. A Current Biology című folyóiratban publikált eredmények megerősítették, hogy ellentétben más állatokkal a méhfajok többsége nem az Egyenlítőhöz közeli, trópusi környezetben lelhető fel, hanem a száraz, mérsékeltövi területeket részesíti előnyben. Jóval kevesebb méhfaj él erdőkben és dzsungelekben, mint sivatagi környezetben, mivel a fák kevesebb táplálékforrást nyújtanak a méheknek, mint az egyéb növények, a virágok. Az északi féltekén több méhfaj él, mint a délin, a legnagyobb fajgazdaság pedig az Egyesült Államokban, Afrikában, valamint a Közel-Keleten figyelhető meg.

 

Fajgazdaság a méhek világában a világ egyes pontjain

 

A cikk szerint

  • a méhek hét nemzetségében több mint 16.000 fajt tartanak számon;
  • egyes fajok, például a mézelő méhek és darazsak, kolóniákban élnek, míg mások magánosan;
  • a fajok 96 százalékának életmódját nem ismerjük;
  • a növények zömét vad méhfajok porozzák be.

Noha a méhek sokszínűségének megértéséhez még sok kutatás vár a szakemberekre, reményeik szerint a munkájuk segíteni fogja a méhek, mint globális beporzók megóvására irányuló erőfeszítéseket.

Az eredeti publikáció itt olvasható.