fbpx

Indul az orosz búza: 15 millió tonna hagyja el a kikötőket

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 16.

Az orosz kormány a szezon második felében 15 millió tonna gabona exportjára ad kvótaengedélyt – a hír nemcsak a nemzetközi piacra kerülő orosz termény árának azonnali csökkenéséhez vezetett, de befolyásolta az amerikai és az európai tőzsdén is a búza jegyzéseit. Az árakra nehezedő nyomás az ausztrál jelenlétet is erősíti a globális piacon – írja graintrade.com.

 

 

Az európai 11 százalékos fehérjetartalmú búza elnyerte ugyan a januári algériai tendert (leszállítva 274,55 euró/tonna áron), de már kevesebbet ért, mint októberben. Az ukrán kikötőkben a termény ára 240–245 USD/t, a kereskedés lagymatag, mivel a piaci szereplők arra spekuláltak, hogy a kukorica drágulását a búza is követni fogja. Ezzel szemben az USA-ban és Európában is csökkenő pályán van a gabona tőzsdei ára. Az elkövetkező két hónapban inkább az várható, hogy növekszik a búzakínálat Argentínából, Ausztráliából és Oroszországból, továbbá a jövőbeli kilátások is az árgyengülés irányába hatnak: az őszi vetések kitűnő állapotban vannak az Egyesült Államokban és Oroszországban. (Hazánkban sajnos nagyon rosszul sikerült a vetés, ami azt vetíti előre, hogy 2021 az idei év ellentéte lesz: kevesebb és olcsóbb lesz a búza.)

 

 

A búza ára Párizsban a koronavírus betörésekor, március 16-én volt mélyponton, ekkor 175 eurót ért egy tonnája. A csúcspontot pedig pár napja, november 11-én érte el 211 euróval. A jegyzések alapján a betakarításig már csak csökkenni fog a termény ára, nagyjából 2-3 euróval. A Mezőhír éppen november 11-én figyelmeztetett arra, hogy megtörtént a trendforduló. A helyzet az, hogy ez a kukorica árára is igaz. Aki augusztusig vár, az is csak 1-2 eurót nyerhet az azonnali eladással szemben.