fbpx

A növényvédő szerek, méreganyagok szervezetbe jutásának és felszívódásának megakadályozása

Írta: MezőHír-2020/11. lapszám cikke - 2020 november 14.

Egészségvédelem a mezőgazdaságban VII. rész

E sorozat célja megismertetni az olvasót a mezőgazdasági munka során feltárt környezeti és egészségi kockázatokkal, a lakosság és a munkavállalók egészségvédelmének kérdéseivel.

Tisztálkodás növényvédő szeres munka után

Növényvédő szeres munkák után az alapos tisztálkodás feltétlenül indokolt. E fogalom alatt pedig nem érthetünk mást, mint a hajas fejbőr mosását is magában foglaló zuhanyozást. Ezt tehetjük a nap melegével felmelegített, magasra állított víztartályos módszerrel (kertekben) vagy házi vízvezetékkel biztosított meleg vízzel, alapos szappanozással. Zuhanyozás után feltétlenül váltsunk alsóruhát, ha azt a munka előtt nem tettük volna meg! Növényvédő szerrel történő munkavégzés alatt ne étkezzünk, ne igyunk és ne dohányozzunk!

 

Meg kell állapítani, hogy mivel történt a mérgezés
Meg kell állapítani, hogy mivel történt a mérgezés

 

Növényvédő szerek méreghatása és mérgezéskor követendő eljárások

A növényvédő szerek nem előírás szerinti tárolása, felhasználása mérgezést idézhet elő. A mérgezés kimenetele sokszor az elsősegélynyújtás hatékonyságától függ. Ezért fontos, hogy ismerjük a szereket, a mérgezési tüneteket és az elsősegélynyújtási eljárásokat, intézkedéseket, melyek a következők:

– A növényvédő szer – méreganyag –további szervezetbe jutásának és felszívódásának a megakadályozása.

– A szennyeződött ruhát le kell vetni és a mérgezettől el kell távolítani. A bőrről a szert alapos szappanos lemosással el kell távolítani. Ezt az elsősegélynyújtó gumikesztyűben végezze!

– A szennyezett ruha ne maradjon a mérgezett mellett, mert a rájutott szer párologhat, így a szervezetbe jutás továbbra is fennállhat, és súlyosbíthatja a mérgezést. A mérgezettet vigyük friss levegőre! Ha a szer az emésztőcsatornába került (lenyelés), 1-2 órán belül hánytatni kell, és egyidejűleg, ha lehet, hashajtást kell végezni.

– A mentők azonnali hívása.

 

Fontos, hogy ismerjük a szereket, a mérgezési tüneteket és az elsősegélynyújtási eljárásokat
Fontos, hogy ismerjük a szereket, a mérgezési tüneteket és az elsősegélynyújtási eljárásokat

 

A növényvédő szer – méreganyag – további szervezetbe jutásának és felszívódásának megakadályozása

Eljárás a méreg szembe kerülésekor:

– A méreganyag szembe kerülése esetleg vakságot is okozhat, ezért azt rögtön el kell távolítani tiszta vízzel, alkoholmentes itallal stb.

– A szemhéj általában görcsösen összehúzódik a bekerült méreg hatására. Az elsősegélynyújtó hüvelyk- és mutatóujjával húzza szét a szemhéjat, és a rendelkezésre álló öblítőfolyadékkal kb. 10 cm magasról vékony sugárral öntve mossa a szemet! Ezt kb. 10-15 percig végezze! A szem kimosása úgy történjen, hogy a mosott szem az arc elfordításakor alul legyen, hogy a másik szembe ne kerüljön be a méreg.

– Ha nem sikerül a szemhéjak széthúzása, merítsük vízzel telt lavórba a bajba jutott arcát, szakaszosan, s közben szólítsuk fel, hogy pislogjon! Ezt többször meg kell ismételni.

Eljárás méreg bőrre jutásakor:

– A bőrre jutott mérget ruhával, vattával, tiszta törölközővel felitatjuk, de nem töröljük, majd bő szappanos vizes lemosást végzünk. Ha a növényvédő szer, permetlé a ruhára ömlött, akkor a ruhát haladéktalanul el kell távolítani, és a szennyezett testfelületet bő szappanos vízzel le kell mosni.

– Az elsősegélynyújtó a lemosást lehetőleg gumi- vagy műanyag védőkesztyűben végezze! Az eltávolított, permetlével szennyezett ruhát vigyük távolra a mérgezett ellátásának helyétől, majd trisós vízbe áztassuk be, mert a benne lévő szer párologhat, így a méreg szervezetbe jutása belégzés útján is súlyosbíthatja a mérgezést.

Eljárás a méreg belégzésekor:

– A mérgezettet el kell távolítani a szennyezett környezetből, és számára friss levegőt kell biztosítani.

Eljárás a méreg lenyelésekor:

– Ha lehet, meg kell állapítani, hogy mivel történt a mérgezés. Növényvédelmi munkánál gondolni kell arra is, hogy esetleg a frissen permetezett fák alatt vagy azok közelében nem volt-e érő vagy szedhető más zöldség, gyümölcs, amely szennyeződött a permetszerrel, és esetleg annak elfogyasztása okozta a mérgezést.

Az elsősegélyt a méreg ismeretében kell alkalmazni:

– Tilos hánytatni eszméletlen mérgezettet, továbbá maró mérgek, lúgok, savak vagy oldószeres mérgek lenyelésekor. Ilyen esetben, ha a mérgezett eszméletén van, víz itatásával a mérget fel lehet hígítani.

– A tilos esetek kivételével azonnal hánytatni kell, melyet legjobb garatingerléssel kiváltani, majd orvosi szenet tartalmazó víz itatása után megismételni.

– A hánytatás megismétlése után jó, ha sós hashajtót és orvosi szenet adunk. 2 deciliter vízhez 2-3 evőkanál orvosi szén és 1 evőkanál sós hashajtó adagolható.

A beadott orvosi szén megköti a belekbe jutott méreganyagot, és a hashajtó annak gyors kiürülését segíti elő, így a méreg felszívódását meggátolja. A mérgezett ne igyon alkoholos italt, tejet és olajos oldatot, mert ezek a méreg oldódását és könnyebb felszívódását okozzák.

Vizet azonban fogyaszthat. A mérgezettet helyezzük nyugalomba, ültessük vagy fektessük le! A lefektetett embert bal oldalára fordítsuk, hogy az esetleges hányadékot ne lélegezze be.

Fontos szabály: a mérgezettet ne hagyjuk magára, és azonnal hívjuk a mentőt!

 

SZERZŐ: DR. LEGOZA JÓZSEF NY. MEGYEI TISZTIFŐORVOS-HELYETTES, EGYETEMI DOCENS