fbpx

Hétfőn több pénzzel nyit újra az agrár-erdészeti rendszerek felhívás

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 11.

Módosult a VP5-8.2.1-16 kódszámú, „Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása” című felhívás dokumentációja. Ennek értelmében 2020. november 16-tól ismét lehetőség nyílik – megemelt összegekkel – támogatási kérelmek benyújtására.

A termőföldek jelentős részén az intenzív mezőgazdasági művelés nem jövedelmező és környezeti problémákat okozhat (kiélt, kiszáradt, tömörödött talaj, kedvezőtlen klímaviszonyok, szél- és vízerózió stb.). Itt jöhetnek képbe az agrár-erdészeti fásítások. Ezek fontos szerepet töltenek be a mezőgazdasági területek mikroklímájának javításában, a deflációs hatások enyhítésében, valamint a biológiai növényvédelmi aktivitás növekedése révén kisebb lesz a peszticidterhelés. A fásítások emellett nagyban hozzájárulnak a biodiverzitás növeléséhez és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkenéséhez, amelyek egyre inkább elvárások a mezőgazdálkodással szemben is – mutat rá a nak.hu.

 

erdő

 

Sokkal több pénz az első kitermelésért

Ezért az Agrárminisztérium által a Vidékfejlesztési Program kapcsolódó támogatási felhívását újra megnyitotta. A fásítási kedv növelése érdekében a VP5-8.2.1-16 kódszámú, „Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása” című felhívásban megemelkedtek támogatási összegek. Például az első kivitel támogatása nem 872 euró/ha, hanem 1258 euró/ha (+44%), fás legelő vagy esetén pedig 1652 euróról 1909 euróra (+15,5%) nőtt a hektáronkénti támogatás. A kiegészítő támogatások jellemzően 15-16 százalékkal emelkedtek.

 

Még jövőre is folyamatosan benyújtható

Az első benyújtási szakasz jövő hétfőn nyílik és idén év végén zárul, majd jövőre még négy szakaszban bírálják el a beérkezett kérelmeket. A támogatás keretösszege a korábbi 1,76 milliárd forintról 1,81 milliárd forintra emelkedett. A felhívás 5. számú mellékletében (korábban 6. számú) a méhlegelőnek alkalmas fa- és cserjefajok listájából kikerült az ezüst juhar. A fogalomtárban a „védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta” meghatározás a jogszabályi változások miatt megváltozott. (A jelenleg érvényes, vonatkozó szabályozás az állattenyésztésről szóló 188/2019. (VII. 30.) Korm. rendelet szerinti védett, őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákat kell érteni alatta.) A támogatói okirat a felhívással összhangban módosult. A módosított felhívás itt érhető el.