fbpx

Egyszerű, univerzális és 20%-kal javítja a munka hatékonyságát – MI?

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 10.

A legújabb orosz, mesterséges intelligenciára (MI) alapozott vezérlő rendszer 20 százalékos hatékonyságjavulást ígér. A technika bármilyen mezőgazdasági gépbe beszerelhető, és nem igényel GPS-kapcsolatot.

Matematikusok családjában nevelkedve a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztése Olga Uskovának szinte a génjeiben van. Apja sakkvilágbajnok programot alkotott, és édesanyja is kibernetikai mérnökként dolgozott. Uskovát „az orosz mesterséges intelligencia anyjaként” is szokás emlegetni. Cége a Sber Bankkal együttműködve kifejlesztette a Cognitive Agro Pilot szoftvert. Ez egy olyan MI-alapú vezérlési rendszere, amely kombájnok, traktorok és permetezők autonóm irányítására is alkalmas. A vezérlés nem igényel GPS-kapcsolatot, nincs szüksége sem a műholdakra, sem a földi jelpontosításra (RTK) – írja a Succesfull Farming. (A német Claas mesterséges intelligenciára alapozott megoldásairól itt írtunk legutóbb.)

 

 

Elsők között kombájnokban tesztelték a technológiát. „A rendszerünk képes átvenni a gép és a vágóasztal működésének irányítását. A beállítások finomhangolása révén emeli a munkavégzés hatásfokát, így a betakarítás hatékonysága 20-30 százalékkal javul” – magyarázza Uskova. 2020-ban több mint 350 New Holland, John Deere és Claas kombájnba szerelték be a tesztelendő Cognitive Agro Pilotot. A gépek több mint 160 ezer hektáron vágtak le mintegy 720 ezer tonnányi terményt Oroszországban. A technológia segítette az üzemanyag-megtakarítást, csökkentette az emberi hibákat és optimalizálta munkafolyamatokat, így a felhasználók együttesen 6,5 millió dollárt spóroltak meg a fejlesztő számításai szerint.

Az intelligens vezérlő rendszer bármilyen márkájú és típusú kombájnba beszerelhető. Nem csoda, ha az amerikaiak is teszteli akarják. 2021 januárjától nemcsak a kombájnokba, hanem traktorokba is beépítik a Cognitive Agro Pilotot. „Ígérjük, hogy technológiánk minden amerikai farmernek segít legalább 20%-kal növelni az alkalmazott gép munkahatékonyságát” – állítja Uskova. A rendszer 2021 februárjától lesz megvásárolható az Egyesült Államokban.  Az alábbi videó elmagyarázza, hogy milyen elemekből épül fel és hogyan működik a bármelyik munkagépbe beépíthető rendszer.