fbpx

Nagyon megy: az NHP Hajrá 62 százaléka már elfogyott

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 07.

Az áprilisban a vállalkozások számára elindított kedvezményes hitelprogram, az NHP Hajrá keretében eddig 14 ezer kkv kapott kedvező feltételekkel forrást, összesen 934 milliárd forintra kötöttek szerződést – írja a napi.hu.

talajművelés

 

A Magyar Nemzeti Bank idén áprilisban indította el a Növekedési Hitelprogram (NHP) legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát, 1500 milliárd forintos keretösszeggel. Mostanáig már 934 milliárd forint hitel- és lízingszerződést kötött összesen 14 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozással – közölte a jegybank. A források 62 százalékát tehát már lekötötték. Szeptember közepén még a keret fele szabad volt. Úgy tűnik, a stabilan alacsony kamatozású és széleskörűen felhasználható hitel vonzó a koronaválság idején.

 

A Hajrá konstrukció keretében megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 55 százaléka forgóeszközhitel, 14 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek kétharmadát a kereskedelem, javítás ágazatban és a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatok vették fel, amelyet az ingatlanügyletek és a mezőgazdaság követett. A MNB szerint a 2013-ban indult Növekedési Hitelprogram fontos szerepet játszott abban, hogy a legutóbbi pénzügyi válságot követően növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, ezzel jelentős hatást gyakorolva a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra. A program 2013-as indulása óta közel 57 ezer vállalkozás jutott kedvező forráshoz 4300 milliárd forintot meghaladó összegben.