fbpx

Zsákban marad a búzavetőmag?

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 04.

Továbbra is ködös, esős az idő. Ha csak egy nap adódik, amikor rá lehet menni a földre, akkor mindenki a kukoricatermés mentésére fókuszál, a búzának sok helyen még magágya sincs. A Mezőhír körkérdése alapján a jelenség országos léptékű. A búza hazai termőterületében történelmi mélypont jöhet.

Az elmúlt két napban növényorvos szaktanácsadókkal beszélgettünk az ország több pontján, milyennek látják az őszi vetések állapotát, hogyan haladnak a munkák. A helyzet a búza esetében elkeserítő. A repceállományok ugyan sokat erősödtek, de továbbra is heterogének, ezért az őszi kezelések optimális időzítése többnyire nem volt lehetséges. A rovar- és gyomkár – már csak emiatt is – kódolva volt. A szétnőtt, hézagosan kelt táblák egy részét már ki is tárcsázták. Az árpa vetésének idején még jó volt az időjárás, az állományok szépek, egészségesek, a kisebb rovarkárokat eddig jól viselik a növények.

 

repcetábla
Így festettek a repcetáblák az októberi esők előtt (A szerző felvétele)

 

A búza az ősz nagy vesztese. Több megyében is kutakodva azt találtuk, hogy a tervezett terület 15(!)-75 százalékán került eddig földbe, becslésünk szerint országos szinten nagyjából a vetőmag harmada lehet még zsákban. November folyamán még sokan meg fogják próbálni – akár szórva – elvetni a búzát, hiszen nagyon szép az ára, de már most borítékolhatjuk, hogy történelmi mélypont jön a növény termőterületében. Mindennek a nemcsak a búza végső termésmennyiségére, de a teljes vetésszerkezetre is kihatása lesz. A témát decemberi lapszámunkban dolgozzuk fel részletesen, de itt, a neten is követjük az eseményeket. Az európai helyzetet pedig itt elemeztük utoljára.

 

búza
Búza Bács-Kiskunban (A szerző felvétele)