fbpx

Elérte a csúcsot a szója ára, fordul a kocka!

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 03.

Az erős kínai kereslet és a Brazíliában uralkodó időjárás mozgatta eddig felfelé a szója kurzusát a tőzsdéken. Az USA-ban azonban hamarosan összegzik az idei betakarítás eredményét, és ez véget vethet a rallynak – áll az UFOP, azaz az olaj- és fehérjenövény termelők szövetségének oldalán.

 

 

Két és fél hónap non-stop drágulás

Chicagóban augusztus eleje óta 20 százalékot drágult a szójabab, euróra átszámolva október 20-án 325 eurót ért. 2018 májusa óta nem volt ilyen magas a fehérjenövény ára. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt két és fél hónapban erős volt a kínai kereslet az amerikai szója iránt. A 2019/20-as gazdasági év dél-amerikai szójatermése ugyanis a nyár végére teljesen elfogyott, márpedig a brazil termésre még egy fél évig várni kell. Peking augusztus közepe óta egyre-másra rendeli az amerikai szójaszállítmányokat. Ebben az is szerepet játszik, hogy az USA-val való vitáját lezáró kereskedelmi megállapodás első fázisában kötelezte magát: a 2020/21-as gazdasági évben 36,5 milliárd dollár értékű agrárterméket fog vásárolni riválisától.

 

 

Nem optimális a brazil kezdés

Bár még a dél-amerikai kontinensen messze a betakarítás, a piac máris aggódni kezdett a vetéskor tapasztalt száraz időjárás miatt. A szója a szokásosnál később került a földbe, ami azt jelenti, hogy az aratása is csúszhat. Bár még a tenyészidőszak további részéről semmit nem tudunk, pusztán az a tény, hogy a világ legnagyobb szójatermésével rendelkező Brazília kicsit később kezdheti kínálni a portékáját, áremelő hatással bírt. (Emlékezzünk, milyen piaci pánikot okozott idén az, hogy Ukrajna két hetet késett a napraforgó-aratással. Ami a világ top-termelőinél történik, arra mindig nagyon érzékenyen reagálnak a tőzsdék.) Az UFOP azonban úgy véli, hogy az Egyesült Államokban véget érő szójaaratás eredménye meg fogja nyugtatni a kereskedőket. Már az a tény is biztató, hogy a betakarítás flottabbul zajlik, mint az elmúlt öt év átlagában.

A témához kapcsolódó, elemző írásunk: „Őrült olajosmagpiac: szinte full-fat áron viszik a szójababot is”.