fbpx

Rossz előjel: kevés az európai répacukor, mégsem drága

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 01.

Az Európai Bizottság előrejelzése alapján az EU + Egyesült Királyság 2020/2021. évi cukortermelése 15,9 millió tonna lehet, ami 2 százalékkal elmaradna az előző évitől. Ha a belső termelés csökkenésére a gyártás nem tud áremeléssel reagálni, akkor előbb-utóbb elfogynak a termelők a gyárak alól.

 

 

A fehércukor világpiaci átlagára 2020 augusztusában 308 euró/tonna volt, 2 százalékkal csökkent a júliusihoz képest. A világpiaci árak ugyanis nem az európai kínálattól függenek, sokkal inkább Brazília és India döntéseitől. Mivel az üzemanyagok ára túl alacsony idén a Covid-19 miatt, a nádcukorból inkább cukor és nem bioüzemanyag készül – ez meg is látszik a világpiaci kínálaton. Így az európai gyárak sem tudnak árat emelni. A romló termelési feltételek (beleértve a szerkivonást is) pedig egyre több termelő kedvét veszik el a cukorrépától.

 

Nagyok az árkülönbségek

Az Európai Unió három regionális átlagárat képez. A NAIK AKI piaci jelentése szerint júliusban az 1. régió (Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Svédország, Szlovákia) átlagára 378 euró/tonna volt. A 2. régióhoz tartozó meghatározó termelő országok (Franciaország, Németország, Hollandia, Egyesült Királyság, Belgium) átlagára ennél alacsonyabb, 367 euró/tonnavolt. A déli országokat, Bulgáriát, Spanyolországot, Görögországot, Horvátországot, Olaszországot, Portugáliát és Romániát tömörítő 3. régió átlagára 463 euró/tonna volt, 1 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest.

Mint látjuk, a 3. régió árai – ahová a horvát cukorgyárak is tartoznak –, mintegy 20 százalékkal magasabbak az 1. régió árainál – ahová a magyar cukorgyár tartozik. Ezért egy-két ezer hektárnyi cukorrépaterületről minden évben Horvátországba kerül a termés, nem Kaposvárra.

 

fehércukor átlagára

 

Kevesebb répa lett a vártnál

Az Európai Bizottság számításai szerint a közösség átlagában a cukorrépa hozama 72,5 tonna/hektár lehet 2020-ban, ami 2 százalékkal maradna el a 2019. évitől és csaknem 3 százalékkal lenne kevesebb, mint az ötéves átlag. (Lásd cikkünket itt.) Idén is a csapadékhiány és a rovarkártevők okoztak termésveszteséget a répatáblákon. A közösség cukorimportja a lezárult 2019/2020. gazdasági évben szeptember14-ig 1746 ezer tonna volt, 9 százalékkal csökkent az előző szezon hasonló periódusához mérten. Az USDA korábban ennél nagyobb importtal számolt: október 1-ig 2,1 millió tonna uniós behozatalt várt. Ha a további becslései helyesek, akkor a következő gazdasági évben 50 százalékot is ugorhat Európa cukorimportja. Erről pedig itt írtunk.