fbpx

Új és régebben vett borászati gépekre is kérhető 50-100 millió forint

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 október 29.

Mindenféle borászati gépre kérhető támogatás, akár többször is. Három éven át összesen mintegy 7,6 milliárd forint támogatás osztható szét. A várható kérelmezői tumultusban sorrendet fognak felállítani a bírálók.

 

tartály
Kép forrása: hnt.hu

 

 

Az agrárminiszter 53/2020. (X. 27.) AM rendelete szerint 2021–2023-ban a kormány 21 millió eurónak megfelelő forintösszeget (kb. 7,6 milliárd forint) szán a borászati technológiák fejlesztésére. Egy kérelmező részére benyújtási időszakonként (tehát többször is) legfeljebb 100 millió forint adható. A rendelet hatályba lépése előtt beszerzett gépekre pedig 50 millió forint támogatás nyújtható. Utóbbiak vonatkozásában 2020. november 30. és december 21. között adható be kifizetési kérelem, ami egyben támogatási kérelemnek is minősül.

Új gépekre a következő időszakokban adható be támogatási igény:

  • 2020-ban november 2. és november 22. között
  • 2021-ben április 1. és április 20. között
  • 2022-től január 15. és február 15. között.

A novemberben beadott kérelmek sikeres elbírálása esetén a kifizetés 2021. május 17. és június 15. között történik meg.

A Kincstár a támogatási kérelmeket beérkezésük sorrendjében bírálja el. Túligénylés esetén a hiánytalan támogatási kérelmek közötti sorrendet az igényelt összeg növekvő sorrendje határozza meg (a kisebb igények állnak elől). Elsőbbséget élveznek azok az igények, amelyekben a kérelmező nyilatkozik arról, hogy a borászati gép, technológiai berendezés beszerzése kedvező hatást fejt ki az energiamegtakarításra, a globális energiahatékonyságra és környezeti szempontból fenntarthatónak minősül. Ehhez persze csatolni kell a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikai auditorjának igazolását is.

Vagyis, ha biztosan nyerni akarunk, akkor 100 milliónál kisebb összegre kérjünk támogatást energetikai igazolással ellátott technológiára, majd a következő két évben is tegyük meg ugyanezt! Megjegyezzük: az ágazat idén extrém sok támogatásban részesült, ezekről itt olvashat.