fbpx

Orosz búzatermés: majdnem csodát csináltak, de így is tengernyi lett

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 október 29.

A tavasz és a nyár időjárása Oroszországban is hasonlóan alakult, mint nálunk, így rekorddöntésre nem került sor a gabonatermelésben. A tavalyi eredményt mégis bőven túlszárnyalták. Az európai búza ismét erős versenytársat kap a nemzetközi piacon.

Oroszországban európai kontinensre eső részén átlag feletti hőmérséklet uralkodott június 1. és október 10. között. A legnagyobb hőmérsékleti anomáliák a déli és az észak-kaukázusi körzetben fordultak elő. Ezekben a régiókban a csapadékmennyiség tartósan az átlag alatt volt, ami jelentős vízhiányhoz vezetett. Ezzel szemben az északi mezőgazdasági régiókban bőséges (olykor túl sok) csapadék hullott. Oroszország ázsiai részein is többnyire meghaladta a hőmérséklet a sokévi átlagot. Különösen meleg volt július és augusztus – sorolja a legfrissebb MARS-jelentés.

 

 

Az enyhe tél és a sikeres telelés után tavasszal fagy és csapadékhiány befolyásolta negatívan az őszi vetésű gabonafélék fejlődését az európai területeken (akárcsak nálunk). Később is átlagon felüli meleg és aszályos időjárás uralkodott, így itt is rosszabbul termékenyültek a kalászosok, nehezebben telítődtek a szemek. Ezzel szemben a Volga körzetében kedvező körülmények uralkodtak a növények fejlődéséhez – itt azonban az aratáskor érkező esőzés hűtötte le a reményeket.

 

 

Mindezek ennek ellenére a hozamok jobbak lettek a tavalyinál, és jóval meghaladták az 5 éves átlagot. Különösen a tavaszi vetésű kalászosok termésátlagai javultak, mivel az ősziek számára későn érkező csapadékhullám a tavasziaknak a lehető legjobbkor jött. Az USDA becslése szerint az orosz búzatermés 83 millió tonnát tesz ki idén (a Krím-félsziget nélkül). Ez 13 százalékos növekedést jelent a tavalyi eredményhez mérten. A becslés szerint ebből 58 millió tonna az őszi búza és 25 millió tonna a tavaszi. Erről itt írtunk. Ez azt jelenti, hogy ha nem is rekord, de elképesztően jó eredmény született az oroszoknál idén. Az európai búza ismét erős versenytársat kap a nemzetközi piacon.