fbpx

A bálabontó-kiosztó gépek használatának előnyei

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2020 október 29.

Egyre több hazai állattartó használ bálabontó-kiosztó gépet az istállók almozásához, a szálastakarmány-bálák jászolba történő kiosztásához vagy takarmánykeverő-kiosztók töltéséhez. A gépek használatát elsősorban a kézi kiosztással célszerű összevetni, mivel e munkaművelet gépesítéséről van szó.

A bálabontó gépek alkalmazásával jelentős élőmunka-felhasználás váltható ki, ami lényegesen lecsökkenti az almozáshoz szükséges időráfordítást, ráadásul a gépek segítségével sokkal egyenletesebb és levegősebb alom érhető el az alomágy készítésekor. Mivel számos gép nem csak kiosztja, hanem aprítja is a bálát, így az alomanyag nedvszívó felülete is növekszik, ami csökkenti a szalmafelhasználást, és állategészségügyi szempontból is kedvezőbb feltételeket teremt. Egyes bálabontó-kiosztók nem csak szalmabálák kifújására, hanem takarmánybálák szétbontására és kiosztására is használhatóak, növelve ezzel a gépek kihasználhatóságát. A bálabontók alkalmazásával a takarmánykeverő gépek keverési ideje is lényegesen lecsökkenthető, elkerülve így a hosszú keverési idő során keletkező takarmány „porosodást”, másrészt homogénebb takarmánykeverék érhető el.

A McHale által kínált C460 bálabontó-kiosztó egy széleskörűen felhasználható munkagép, amely alkalmas szalmabálák bontására és kifújására, de hosszabb szálú szénabálák, illetve rövid szálú szenázsbálák kiosztására is használható.

 

bálabontó-kiosztó

 

A McHale C460 bálabontó-kiosztó „lelke” a nagy átmérőjű, 8 kidobólapáttal ellátott kifúvóventilátort meghajtó, két sebességfokozatú hajtóművében rejlik, amellyel a gépkezelő könnyedén beállíthatja a kívánt kifújási sebességet. A kifújás a gép elején található kifúvótorony segítségével történik, amely a traktorkabinba helyezhető elektronikus vezérlődobozon található joystickkal vezérelhető. A kifúvótorony 300 fokban történő elfordításával a nehezen elérhető helyek is könnyedén bealmozhatóak. A behordószerkezet sebessége állítható, így pontos és egyenletes kiosztás valósítható meg.

A bálák rakodása a gép hátoldalán található rakodóajtóval történhet, ami vagy a traktorkabinból, vagy a gép bal oldalán található vezérlődobozról irányítható. A McHale gépek strapabíróságukról, minimális karbantartás- és alkatrészigényükről ismertek szerte a világban. Nagyüzemi felhasználásra és fokozott igénybevételre lettek tervezve.

A bálabontók mellett bálázók, bálacsomagolók, különféle bálamegfogó adapterek, fűkaszák, illetve rendkezelők is a termékkínálatba tartoznak. Ha a gépekkel kapcsolatban további részletek is érdeklik, keressen bennünket!

 

SZERZŐ: SZABÓ TIBOR