fbpx

Nem sok növénynek kedvezett 2020 – Termésátlagok feketén-fehéren

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 október 26.

Az emlékezet csalhat, a számok nem. Kigyűjtöttük a NAIK AKI legfrissebb statisztikai jelentéséből, hogy hogyan is alakultak az idei termésátlagok. A felmérés október 8-án készült, ezért a kukoricából még csak részadatokat tartalmaz.

 

Mint az az alábbi táblázatból kiderül, a kukoricán kívül kevés növény tudott labdába rúgni idén. Rajta kívül a tavalyi évhez mérten jobban teljesített a krumpli, a bab, a lóbab és a paprika – a többi mind gyengébb termést adott. Ha hozzátesszük a termőterületet is, láthatjuk, hogy a lóbab valójában eltűnőben van a termelésből, a bab és a paprika azonban szépen kompenzálja az enyhe területcsökkenést. Eközben a burgonya csaknem ezer hektáros bővülésen ment át, vagyis annak ellenére, hogy sokszor „temetjük”, sikeres kultúrának számít.

Az árukukorica átlagtermését óvatosan kell kezelni, mivel a táblázat csak az október 8-i állapotot mutatja, az időjárás pedig ezután fordult igazán rosszra. Október 22-én még mindig csak a terület 40 százalékáról sikerült lehordani a termést. Az előzetes adatok szerint inkább a tavalyinál gyengébb végeredményre van kilátás. A hibridkukorica és a silókukorica eredményi azonban fixnek vehetők – mindkettőben nőttek a hozamok és a betakarított mennyiség, noha a silókukorica területe kisebb volt a tavalyinál.