fbpx

Új korszak a termésnövelésben, a talajból indulva

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2020 október 22.

A baktériumok mindenütt ott vannak körülöttünk, egész életünkben végigkísérnek minket. Egyes fajtáik kedvezően, mások negatívan befolyásolják életünket. Állandó jelenlétük és hatásuk a szántóföldi termesztésre is érvényes.

A talajokban jelentősen csökkent a hasznos baktériumtörzsek mennyisége. Az intenzív mezőgazdasági gyakorlat, a termesztett növények beszűkült fajtaválasztéka és a peszticidek használata átfogó, jelentős talajpusztítást okoz. Csakis a hasznos baktériumok pótlásával lehet a talaj aktivitását egyensúlyban tartani. Ezek a mikroorganizmusok növelik a tápanyagok biohasznosulását, nitrogént kötnek meg és szabadítanak fel, foszfort, káliumot mobilizálnak, és felvehetővé teszik a tápanyagokat a növények számára. Működésük része a növényi maradványok lebontása és a patogén gombák kordában tartása a talajban. Egyes baktériumtörzsek használatával jobban hasznosulnak a kijuttatott műtrágyák is, ami kihatással van a termésre, azonkívül pedig hatékonyan védik a növényeket a kórokozóktól. A természetes baktériumokat tartalmazó készítmények használatát komoly előnyök övezik, például segítik a növénytermesztésben a talaj termékenységének megőrzését. Az általunk használt NovaFerm MULTI új generációs mikrobiológiai készítmény bizonyította, hogy a talajban képes számos pozitív élettani hatás kifejtésére. Mikrobiális készítményünk tartalmazza az Azotobacter vinelandi, Azospirillum brasilense, Bacillus subtilis, Bacillus megaterium szaprofita baktériumok kitartóképlet- (spóra, ciszta, kokon) képző törzseit, használatával egyaránt kiváló eredményeket értünk el kis- és nagyparcellás kísérleteinkben és a termelési gyakorlatban.

 

Tapasztalatok a NovaFerm után máktermesztésben

A 2017-es fotókon látható, hogy a szlovákiai máktermesztésnek nem kedvezett az időjárás, a termelési eredmények mégis mást mutattak. A növények masszívabbak és erősebbek, leveleik vitálisabbak, zöldebbek voltak, nagyobb asszimilációs aktivitást, életképességet jelezve. Az egész vegetáció során, az éréstől a beszáradás szakaszáig a növényeken óriási különbséget lehetett megfigyelni. Azok a növények, amelyek baktériumkészítményes kezelésben részesültek, láthatóan aktívabban reagáltak a kijuttatott műtrágyákra és az egyéb levéltrágyákra is. A NovaFerm baktériumkészítményekkel kezelt területen a hozamra gyakorolt pozitív hatások már mérhetőek voltak a növényenkénti mákgubók számán és az egyes gubók tömegén is. Az értékelés során mért eredmények azt mutatták, hogy a kezelt területen a termésmennyiség átlagban 19,5%-kal nőtt.

 

 

Szakmai tapasztalataink más növénykultúrákban

A NovaFerm spóraképző baktériumok hatása megegyezik számos, hazai és külföldi szakmai publikációban értékelt kísérleti eredménnyel. Így például gabonafélékben, árukukoricában, silókukoricában, napraforgóban is nagyon jól teljesített a NovaFerm termékcsalád. Kiderült: nem csak a növény habitusára és hozamára van jó hatással, de nagyon komoly hozzáadott érték mérhető a talaj kultúrállapotában is. Javul a szerkezetesség, és a készítmény segít a talaj pH-ját normalizálni.

Egyértelmű, hogy a spóraképző törzseket tartalmazó baktériumkészítmény az átlagosnál sokkal jobb eredményeket hoz, nagyobb biztonságot ad a termelőnek a kijuttatásnál, a tárolásnál. Keverhetősége és nagy környezeti toleranciája (UV, hő, hideg, nehézfém) magas technológiai hozzáadott érteket képez. A baktériumtrágya megfelelő használata bizonyított gazdasági megtakarítást eredményez: mérsékelhető a műtrágyák használata, növekszik a hozam, és ezzel párhuzamosan a talaj paramétereit is javítjuk.

www.novascienta.comwww.altereco.sk

 

SZERZŐ: NEMZETI MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER KUTATÓ KÖZPONT MALÝ ŠARIŠ SZLOVÁKIA – NEMESÍTŐ KÖZPONT RNDR. DARINA MUCHOVÁ SZAKMAI IGAZGATÓ • NOVA SCIENTA KFT GEP ÁLLOMÁS, MAGYARORSZÁG, DR. KISS GÁBOR SZAKMAI IGAZGATÓ