fbpx

Népszerű klasszikusok: Adna 30 milliót egy 40 éves traktorért?

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 18.

Angliában a County traktorokat becsülik annyira, mint nálunk az MTZ-ket. Egyes magángyűjtők tucatszámra tartják udvarukon a matuzsálemeket, mígnem gondolnak egyet, és árverésre bocsájtják.

Múlt hét szombaton több mint hetven klasszikus traktortípus került kalapács alá az angliai Somersetben megrendezett mezőgép- és alkatrészaukción. Ford, County és Roadless traktorok kerültek kalapács alá – tudósít a farminguk.com. Az árverésvezető Cheffins cég szerint ez volt a legátfogóbb County-traktorkollekció, ami egy magángyűjteményből valaha árverésre került. Az árverésen a teljesen felújított példányok épp úgy megtalálhatók voltak, mint a felújításra várók. Emellett több mint 500 pótalkatrész is eladásra került. A legmagasabb árat, 74.000 fontot (29,8 millió Ft), egy 1979-es County 1474-es modellért adták. Ez traktortípus létezik hosszú orrú és „pisze” változatban is. Az árverésen az utóbbi kelt el ennyiért.

 

Forrás: southwestfarmer.co.uk

 

A pisze traktor egy másik, felújítandó példányáért (1979-es évjárat) is 30.000 fontot (12 millió Ft) szurkolt le a vevő, beleértve a donor traktort a helyreállításához szükséges összeget. A második legdrágább azonban egy 1981-ből származó County 1184 LWB volt: 54.000 fontot (21,7 millió Ft) ért a vásárlójának.

 

Forrás: media.sandhills.com

 

A pótalkatrészek közül nagyon becsesnek bizonyultak a County pótsúlyok és egy Ford AP fülke. A gyűjtők körében ugyanis divatosnak számítanak a fenti „klasszikusok”. A Cheffins szerint a nagy, egy tulajdonoshoz kapcsolható gyűjtemények egyre ritkábbak. Az pedig szinte kizárható, hogy egy magángyűjteményben ennyi Ford típusú traktor ismét felhalmozódjon.

 

A cikk kapcsán ajánljuk a legújabb keleti traktormárkákról írt összefoglalónkat.