fbpx

EU-csúcs a Brexitről, a klímáról és a járványról

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 15.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok állnak az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői csütörtökön kezdődő, kétnapos csúcstalálkozójának középpontjában – adta hírül az MTI. Ezen kívül napirendre kerül az éghajlatváltozás, a koronavírus-járvány és az EU Afrikával való kapcsolatainak kérdésköre is.

 

 

A találkozó első munkanapján a tagállami vezetők áttekintik az Egyesült Királyság kilépéséről rendelkező megállapodás végrehajtását, valamint az EU és a brit fél közötti leendő partnerségről szóló tárgyalások aktuális állását, és megvitatják milyen előkészítő munka szükséges arra az esetre, ha a kereskedelmi kapcsolatokról az átmeneti időszak végéig, december 31-ig, nem születik megállapodás. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetőknek címzett meghívólevelében felhívta a figyelmet, hogy a következő napok meghatározóak lesznek a tárgyalások kimenetét illetően, valamint hangsúlyozta, hogy „a megállapodás mindkét fél érdeke, de nem bármi áron.” (A Brexit agrártermékekre gyakorolt hatásairól többször is írtunk már, legutóbb a cukorpiac kapcsán tértünk ki rá – a szerk.)

A tanácskozáson szóba kerül az is, milyen eredményeket sikerült elérni annak a célkitűzésnek a teljesítésében, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon. A tagállami vezetők megvitatják az Európai Bizottság és az Európai Parlament által javasolt új célértékeket, amelyek 55, illetve 60 százalékos kibocsátáscsökkentést szorgalmaznak 2030-ig bezárólag. A vezetők áttekintik továbbá az Európában egyre romló járványügyi helyzetet, a bevezetett intézkedések uniós szintű koordinálását és az oltóanyag közös uniós beszerzésével kapcsolatos fejleményeket.

Az afrikai országokkal való kapcsolatokról szóló megbeszélések egyebek mellett a kereskedelemre, a fejlesztésre, a biztonságra és stabilitásra, a migrációra, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre összpontosítanak majd. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a kapcsolatok megújulása és elmélyítése és ezzel összefüggésben a kölcsönös tisztelet mellett emelt szót.