fbpx

Több van kukoricából, mégis drágább

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 október 13.

Ukrajnában az idei kukoricatermést negatívan befolyásolta a kedvezőtlen időjárás, de még így is rekord várható. Ez pedig szintén rekord nagyságú, 30,5 millió tonnás exportot eredményezhet az USDA becslései szerint. A termény ára mégis mindenhol emelkedik. Hol fogy el ennyi tengeri?

 

A búzát helyettesíteni kell

Az előző gazdasági évet 29,2 millió tonnás kivitellel zárták az ukránok, vagyis 12 százalékkal tudják majd meghaladni ezt a szintet. Az EU kukoricabehozatala az előrejelzések szerint várhatóan 24 millió tonnára emelkedik a futó gazdasági évben. Az előző évi 19 millió tonnához mérten ez 26 százalékos emelkedés! Ennek oka, hogy a drága búzából várhatóan kevesebbet fog takarmányozásra használni a közösség – érvelnek az amerikai elemezők.

 

Kép forrása: Hungrana Kft.

 

Kína dönti el, mit ér a kukorica

Az ukránok 2014/15 óta Kína elsődleges kukoricabeszállítójának számítanak, az elmúlt hónapokban is az ázsiai piacra koncentráltak. Mivel ott nagyon magas a tengeri ára (hiszen emelkedik az állatállomány), keleti szomszédunk ezt igyekszik kihasználni. Az elmúlt 6 évben még soha nem érkezett annyi ukrán kukorica Kínába, mint az elmúlt hónapokban. Ugyanakkor Kína igénye az amerikai kukorica iránt is erőteljes. Az USA szeptember 1-je óta 1,1 millió tonna tengerit szállított le Kínába, megelőzve ezzel a hagyományosan legnagyobb célpiacára, Mexikóba érkező mennyiséget. Azért az alábbi ábra világossá teszi: Ukrajna legyőzhetetlen a kínai piacon.

 

 

Szeptember óta meredeken emelkedik a világpiacon a kukorica ára is. A termény zárókészletei ugyanis az erős világpiaci kereslet miatt a vártnál jóval alacsonyabbak lettek, miközben a termés sehol nem éri el a korábban jósolt történelmi rekordnak várt szintet. Lásd még a kukoricapiaci kilátásokról szóló elemzésünket itt.