fbpx

Ennyi borsó, szója, bab és csillagfürt termett az EU-ban

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 08.

Nemcsak a szója termésmennyisége nőtt idén az EU-ban. Több bab, takarmányborsó és csillagfürt is került idén a raktárakba – írja oldalán az UFOP (az olajosmag- és fehérjenövény-termelők szövetsége). A hüvelyesek jó évet zártak idén.

 

A pillangós növények termelése jelentős mértékben nőtt idén az EU területén. Az EU Bizottság szerint összesen 6,5 millió tonnányi fehérjében gazdag hüvelyes termést takaríthattunk be. Ez 7 százalékos emelkedés a tavalyi évhez képest, de elmarad a 2017. évi rekordtól, ami 7 millió tonna volt. A legfontosabb növények közül a legnagyobb mértékben a bab termőterülete növekedett egy év alatt: 16 százalékkal. A 2018. évi termőterületet pedig 22 százalékkal sikerült túlszárnyalni. 2020-ban mintegy 1,2 millió hektáron termesztettek az uniós gazdák valamilyen babfélét. A csillagfürtöt is nagyobb területen és nagyobb hozamokkal sikerült előállítani idén. Az össztermés 235.000 tonna lett, ez 12 százalékos termelésbővülést takar.

 

A legfontosabb pillangós növény a szója, a teljes hüvelyes termésmennyiség 43 százalékét ez a növény teszi ki. Idén 2,8 millió tonna szójabab termett az EU-27 területén, 3 százalékkal több, mint tavaly. Mind a növény termőterülete, mind a hozamai előnyösen változtak. A második legfontosabb európai pillangós a takarmányborsó. Ennek mennyisége 7 százalékkal emelkedett és 2,2 millió tonnát tett ki. A termelésbővülés elsősorban a nagyobb termőterületnek köszönhető, mivel ez 8 százalékos növekedésen ment át. 2020-ban 852.000 hektárról takarították be a növényt, és ez kompenzálta a hozamok enyhe csökkenését, ami uniós átlagban 25,5 mázsa volt hektáronként.

 

Magyarországon szűk 20 ezer hektárról 107,46 ezer tonna zöldborsó betakarítását prognosztizálta a szaktárca júniusban, ami 20 százalékos termelésnövekedésnek felel meg. Hektáronként bő öttonnás átlagtermésre volt kilátás.