fbpx

Illatjelekkel navigálnak a csapdához

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 07.

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetét Innovációs Díjban részesítette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az évtizedek óta sikeres fejlesztéseire tekintettel, melyet az illatok és vizuális ingerek optimalizált kombinációján alapuló rovarcsapdák területén ért el.

 

 

 

A megfelelő illatanyagokkal preparált, a célzott kártevő rovarfaj viselkedéshez kialakított csapdákkal akár ezerszer több egyed fogható be, mint a nem optimalizált vagy akár a csalétek nélküli befogókkal.

Az intézet legutóbbi, nagy figyelmet érdemlő eredménye a kukorica kártevő, a kukoricamoly megbízható rajzáskövetését lehetővé tévő csapda. Ennek előrejelzési célú használata lehetővé teszi a célzott növényvédelmet, így a növényvédelem során csökkenthető a szer mennyisége, ezáltal a felmerülő költségek. Ez mellett jelentős kiemelni, hogy humán egészségügyi, környezetterhelési szempontból egyaránt előnyösek a módszer alkalmazásával elért eredmények.

„A kutatóközpont kiváló példája annak, hogyan lehet összehangolni a kutatást és az iparjogvédelmet – felsőfokon. Igen gazdag iparjogvédelmi portfóliójukban 20 db megadott szabadalom, 58 db megadott növényfajta-oltalom és 4 db megadott használatiminta-oltalom található, ezen kívül 6 db szabadalmi bejelentés, 13 db növényfajta-oltalmi bejelentés szerepel. A kutatóközpont jól ötvöz két különböző tevékenységet: a növénynemesítést és az ahhoz kapcsolódó műszaki innovációt, előbbieket növényfajta-oltalommal, utóbbiakat szabadalommal és használatiminta-oltalommal védik, a „Csalomon” brand építését pedig egy védjeggyel biztosították” – tudtuk meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának tájékoztatójából.

 

 

Az intézet nem csak tudományos eredményeket produkál, hanem elméletük alapján olyan használható, forgalmazható termékeket állítanak elő, melyek társadalmi és gazdasági hasznossága egyértelmű.

 

Kitekintés az intézményre:

Az intézet 1880-ban lett alapítva, majd Növényvédelmi Kutatóintézetként 1982 óta a Magyar Tudományos Akadémia intézethálózatának tagja. 2012-től az MTA Agrártudományi Kutatóközpont részintézménye Növényvédelmi Intézet néven. A feromonkutatás mint önálló, új szakterület kezdetét az első feromon-meghatározás dátumához, a selyemlepke feromonjának azonosításához kötik (1959). Az intézet ilyen jellegű kutatásainak kezdete 1975-re tehető.

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának 2019. évi Innovációs Díját, július 21-én adták át, az ATK Növényvédelmi Intézetének a 25 éves Csalomon csapdacsalád újdonságaiért. Az elismeréshez vezető utat az Alkalmazott Kémiai Ökológiai Osztály kövezte ki. A kutatásban kiemelkedő munkát végzett Dr. Tóth Miklós akadémikus (a képen) és Dr. Imrei Zoltán osztályvezető.

 

Fotó: http://www.csalomoncsapdak.hu/