fbpx

Betett a szerkivonás a termelésnek: 50%-kal nő Európa cukorimportja

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 október 07.

Idén nagyon gyenge lett az európai cukorrépatermés. Mivel az árak ezt nem tudták kompenzálni, jövőre tovább zuhan a termelés Európában, Magyarországon pedig 13 ezer hektár alá eshet a növény termőterülete.

 

Az előrejelzések szerint az Európai Unió (EU) cukortermelése a 2020/21-es gazdasági évre 16 millió tonna nyerscukor lesz, egymillió tonnával kevesebb, mint tavaly és kétmillió tonnával kevesebb, mint tavaly előtt – áll az USDA legfrissebb összefoglalójában. Idén ugyanis átlag alatti volt az egy hektáron mért répahozam Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban is, valamint a cukorrépa termőterülete is csökkent.

 

Ennek okai a következők:

  • Harmadik éve aszály nehezíti az európai répatermelést, de idén a répa sárgaság vírusa (BYV) is súlyos károkat okozott az EU legnagyobb termelőjénél, Franciaországban.
  • A vírusvektor levéltetvek elleni többé már nem lehet a vetőmagok neonikotinoidos csávázásával védekezni.
  • A cukorkvóták 2017. évi kivezetése óta nem képesek magukhoz térni az európai cukorárak. Ez jövőre sem fog változni, mivel a helyi kínálatszűkét a globális cukorellátás bővülése felülmúlja. Utóbbiban szerepet játszik a koronavírus miatti alacsony kereslet a bioetanol iránt, ami miatt Brazília inkább cukrot gyárt a cukornádból és nem üzemanyagot.

 

Két év alatt 130 ezer hektár tűnik el

Az EU cukorfogyasztása a koronajárvány miatt csökkent, de így is 18,3 millió tonna nyerscukor az igénye a 2019/20-as gazdasági évben (-0,3 millió tonna). Ennek biztosítására 2,1 millió tonna cukor importjára van szükség, miközben a közösség cukorkészletei 1 millió tonnányi nyerscukorra csökkennek. 2020/21 folyamán a termeléstől hasonló számokat vár az USDA, az unió várható cukorimportját pedig 3 millió tonnára növelte, azaz csaknem 50 százalékos ugrást valószínűsít a behozatalban. Az import növekedése teljes egészében finomított cukor lesz.