fbpx

„A bornak meg kell adni a tisztességet”

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 05.

A kiskunhalasi Borfutár és a Halasi Borklub október első hétvégéjén borkóstolással egybekötött alapfokú borismereti tanfolyamot szervezett.

Napjainkban a kereskedelem minden területén fontos, hogy a fogyasztók tudatos vásárlók legyenek, így elkerülhetetlen, hogy mindenkinek legyen egy alapismerete, mely segíti eligazodni, mikor, mihez, milyen bort nyisson. Ennek tudatában egyre több a kezdeményezés, hogy különböző tanfolyamok, klubok, borkóstolók népszerűsítsék a terméket, képezzék a résztvevőket. A készülő új bortörvénytől is egyrészt azt várjuk, hogy pontosabb vásárlói tájékoztatást írjon elő, de akkor a vevőnek tudnia kell az így nyújtott információt értelmezni.

 

 

„Magyarország bortermelő és borivó nemzet, így kimondhatjuk, hogy hazánkban sok a borszerető ember, akik nem tudnak eligazodni ebben a bortengerben. Ennek a két napos tanfolyamnak az a célja, hogy megtanulják felismerni a borokat, azokat kategóriákba tudják sorolni, megismerjék az alapfogalmakat és azok rögzüljenek. Egy alaptanfolyamtól kicsit többet kapnak, tudatos borvásárlók lesznek, akik így már tudják, hogy mit vesznek le a polcról, milyen élményt várhatnak az adott bortól” – summázta Dr. Botos Péter, előadó a gyakorlatias képzés lényegét.

A kurzus az alábbi témákra tért ki:

  • a bor fogalma;
  • borkóstolás és lépései;
  • borok kategóriai és felismerésük, értékelésük;
  • borok és szőlőfajták;
  • borok és borvidékei;
  • a bor készítése: a szürettől a palackig;
  • bor, borcímke, borpiac;
  • bor és gasztronómia.

A résztvevőket segítette az előadó által összeállított jegyzet, melynek tartalma valahol az amatőr szint és az egyetemi tananyag közötti tudást ad.

 

 

Dr. Botos Ernő Péter Szent István Egyetemen tanít, tanszéket vezet, korábban 15 évéig volt a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskeméti Kutató Állomását vezetője, a témában több szakkönyv írója és szerkesztője, vagy éppen társszerzője. A Villány – és a Tokaj Boratlasza konkrétan a nevéhez fűződik.

 

A képre kattintva további fotók érhetők el.

 

Fotó: Barna Ferenc