fbpx

28 fokos meleggel ront ránk a hétvége – Nem bánjuk

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 02.

A talaj felszín közeli rétegei országszerte átnedvesedtek, így a repce a szezon kezdeti nehézségek után regenerálódhat, és az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez is már kedvezőek a nedvességi viszonyok. Az előttünk álló napokban az eddigieknél jóval melegebb, de változékony időjárás várható.

 

A bő három hetes szeptemberi száraz idő után, a múlt szombaton átvonult hidegfront a lehűléssel együtt egy csapadékos időszakot is elindított. Dunántúlon és az északkeleti határszélen esett a legnagyobb mennyiség, 20-45 mm, míg a Dunától keletre 5 és 20 mm közötti összegek voltak jellemzőek. Vasárnap átmeneti szárazabb időjárás után hétfőn hajnaltól ismét sokfelé eredt el az eső. A legtöbb a nyugati és északkeleti határ közelében, a legkevesebb az Alföld középső és déli részein. A lehullott csapadék csaknem országszerte átnedvesítette a felső 20 cm-es talajréteget. Szombaton országszerte 7-8 fokot esett vissza a hőmérséklet.

 

 

A szeptemberi meleg, száraz időjárás kedvezett a kukorica és a napraforgó érési folyamatainak. Utóbbi növény betakarításával már sok helyen végeztek, és a kukorica is a teljes érés fenológiai fázisában jár, egyre többfelé zajlik a betakarítása. A jelenlegi csapadékos idő ezt most akadályozza. Ugyancsak hátráltatja az esős idő a most érő gyümölcsök, az alma és a körte szedését és a szüretet is. A repce számára azonban életmentő volt a csapadék. A szeptemberi szárazságban hiányosan, gyengén kelt állományok (erről képeket is készítettünk) most már elkezdik a regenerációt. Az őszi kalászosok számára a jó magágy készítéséhez is nagy szükség volt az esőre.

 

A következő egy hét során folytatódik a változékony, többször csapadékos időjárás. Délnyugat felől eleinte egyre melegebb és száraz levegő érkezik fölénk, szombaton és vasárnap 28-25 fokos melegre van kilátás. A jövő hét első felében többször kell -számítani elszórt záporra, zivatarra, de tartós eső nem valószínű. Összességében jövő szerdáig többnyire 5-15 mm csapadék várható az országban, de északkeleten ennél jóval több is eshet. Továbbra is gyakran lesz szeles az idő (a repce permetezését ez zavarja), ezúttal délies irányból várható erős, helyenként viharos szél. Vasárnaptól több fokos lehűlés várható, de nem lesz nagyon hűvös az idő (18-22 fok).