fbpx

Csúcson a napraforgóolaj ára, drágább, mint a dízelnek szánt repce

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 október 01.

Emelkedik a kereslet a napraforgóolaj, a repcedara és a szójabab iránt is. Régen látott magasságokba ugrott minden olajnövény-termék ára.

Augusztus eleje óta folyamatosan nő az olajosmagdarák értéke, szeptemberben különösen nagy áremelkedésnek lehetünk szemtanúi – írja az UFOP, azaz az olaj- és fehérjenövény-termelők szövetsége. A kevés repce betakarítása után a piac tűkön ülve várta a napraforgó és a szója aratását. A repcedara egy hónap alatt 22 euróval drágult, és elérte a 238 eurót Németországban, rövid időre még a Covid első hullámában regisztrált csúcsot is érintette. A 49 százalékos nyersfehérjetartalmú szójadara ára is lecövekelt a 380 euró/tonnás szinten, a 44 százalékos pedig 355 eurót kóstált. Öt hónapja nem tapasztalni ilyen magas árakat a piacon.

 

Miért ment fel?

A repcedara árát az hajtotta fel a német piacon, hogy az elmúlt hónapban erős kereslet mutatkozott rá, ezzel szemben a kínálat csekély Németországban. Azonnali megrendeléseket a nyugati tartományokban már csak egy-két olajütő teljesít. Gyors reagálásra csak a keleti országrész, illetve Hollandia képes. A szójadara árszintjét a chicagói tőzsde jegyzései tartják magason. Itt augusztushoz mérten 10 százalékos a drágulás, aminek hátterében a nagy mennyiségű kínai szójababrendelés áll.

 

Ezért nőnek az olajárak

Május óta tulajdonképpen mindegyik növényi olajnak felfelé kúszik az ára, ám a legnagyobb ugrást a napraforgóé könyvelheti el. A koronavírus első hullámában a közlekedési és mozgási korlátozásokat május végén kezdték el megszüntetni, ami a kőolaj áremelkedésével járt. Ez persze kihatott a növényi olajok piacára is, hiszen ezekből is készül bioüzemanyag. Az emberek többsége ismét munkába járt, fogyasztott és igyekezett elmaradt utazásokat is bepótolni. Plusz az üvegházhatású gázok kibocsátásának megengedett mértékét is szigorították egész Európában, így a közlekedésben kellett további „zöldítéssel” javítani a számokon.

 

A szójaolaj árát a magas chicagói babárak húzzák fel, a napraforgóolaj áremelkedést azonban nehezebb ilyen direkt hatásokkal magyarázni. Itt augusztus közepén indult meg a rally: öt hét leforgása alatt 200 eurót (28 százalékot) drágult a termék, és elérte a 875 eurót tonnánként. Ilyen magas árra hét éve nem volt példa. Az pedig több mint két éve fordult elő utoljára, hogy drágább legyen, mint a repceolaj. Szakértők szerint ennek hátterében az áll, hogy Ukrajnában a vártnál rosszabb lett a termés, és lassabban érkeznek a szállítmányok a szokásosnál. Ez átmenetileg kínálatszűkét okoz az uniós piacon. A világpiacon eközben a szójaolaj és a pálmaolaj iránt is emelkedik a kereslet, és ennek is van hatása az európai árakra.