fbpx

1870 óta lesik a gazdák a híreit

Írta: Barna Ferenc - 2020 szeptember 30.

„Az élet- és a vagyonvédelem, a környezet védelme, a repülés biztonsága, a hon- és katasztrófavédelem, a várható klímaváltozásra való felkészülés pontos, megbízható és összehangolt munkát vár el a szolgálattól.” – fogalmazta meg Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke. Másfél évszázados születésnapját ünnepli ebben az évben az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

 

Az időjárási viszonyok ismerete, előrelátása (még ha esetenként feltételes módban is) már a régi idők emberének is létfontosságú volt attól függetlenül, hogy háborúzni vagy ültetni akart. Ennek tudatában jegyezte ellen Ferenc József 1870. április 8-án a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapításáról szóló határozatot, melyet a Budapesti Közlöny 1870. május 3-i számában jelentettek meg. A létrehozott intézmény, mely Európában az elsők között volt, megkezdte a meteorológiai állomáshálózat fejlesztését, feladatai voltak: a meteorológiai mérések szervezése; – kiértékelése; az ország éghajlati viszonyainak feltárása. Az időjárás előrejelzése csak több évvel később került a tevékenységi körbe. A Prognózis Osztály megalakítása után, 1891-től naponta adtak ki térképes „Időjárási sürgöny-jelentéseket”.

1900-ban már 765 meteorológiai állomás működött az akkori Magyarország területén, melyek közül 146 naponta háromszor is észlelt. Az 1920-as évek végétől elindultak a repülésmeteorológia kiszolgálását célzó magaslégköri mérések. 1934 nyarán pedig megalakult a balatoni viharjelző szolgálat.

A második világháború után a polgári légiforgalom meteorológiai kiszolgálását is feladatként megkapta az intézet. 1950-ben Magyarország alapítótagja volt a Meteorológiai Világszervezetnek, a WMO-nak, amely az 1873-ban létrehozott Nemzetközi Meteorológiai Szervezet (IMO) jogutódjaként jött létre, s az ENSZ szakosított intézményévé vált.

Az intézmény 1970-ben vette fel a jelenleg is használt Országos Meteorológiai Szolgálat nevet.

 

 

A működés során, a kor technikai színvonalának megfelelően, és a változó feladatkör követelményeit figyelembe vételével változott a szervezet struktúrája, technikai felszereltsége. Az elmúlt évben ismét átalakításon esett át a szervezet, és ezzel együtt megtörtént az informatikai és távérzékelési eszközpark teljeskörű megújítása is. Ezek eredményeként és a korábbi évek tapasztalataira épített jó gyakorlat kialakításának köszönhetően az OMSZ jelenleg Közép-Kelet Európában is egyedülálló, professzionális mérőhálózatot üzemeltet.

Az időjárás, az éghajlat és a levegőkörnyezet témaköreiben jellemzően az alábbi feladatokat látja el a szolgálat:

  • mérési-, észlelési feladatok;
  • üzemeltetési feladatok;
  • napi operatív tevékenységek;
  • időjárás előrejelzés, modellezés;
  • veszélyjelzés;
  • kutatás-fejlesztés;
  • ismeretátadás, szakkönyvtár-, múzeum üzemeltetés;
  • szemléletformálás.

 

 

 

A földfelszíni hálózatot jelenleg 144 db saját- és 142 db az Országos Vízügyi Főigazgatósággal közösen üzemeltetett automata állomás alkotja. Több állomáson a mezőgazdaság számára fontos talajhőmérséklet és talajnedvesség is mérésre kerül.

„A nemzetgazdaság és a társadalom megbízható meteorológiai információval történő folyamatos ellátása pedig felelősségteljes munka”, az OMSZ munkatársai minden nap ezzel a súllyal végzik munkájukat.

Fotó: Horizont Média Archívum