fbpx

Repce, kalászosok: ez az eső még nem elég

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 29.

Az elmúlt napok esői csak az ország északi részében és a Dunántúlon nedvesítették át a talajokat, az Alföldön továbbra is nagy a csapadékhiány a repce keléséhez és a kalászosvetések magágy-előkészítéséhez.

 

Nedvesítő esők jöttek

A múlt hét második felében és a hétvégén nyugat felől érkező csapadékzóna a Dunántúlon és az északkeleti vidékeken összességében 30-70 mm, míg a Dunától keletre 5-20 mm esőt hozott. A talajok felszíne bár sokfelé sárossá vált átmenetileg, de a lehullott csapadék csak a Dunántúlon és az északi országrészben nedvesítette át a felső 20 cm-es réteget. Mélyebb rétegekbe csak a nyugati határszélen jutott a nedvességből, a felső fél méter a Tiszántúl jelentős részén továbbra is kritikusan száraz, nedvességtartalma nem éri el a 40%-ot sem a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában – közölte az OMSZ.

 

 

Kelés, magágy: több víz kell

A csapadékhiány leginkább a repce számára komoly kihívás, mert a magok a kelés után egyre kevesebb nedvességet találnak a talajban, különösen az Alföldön. Szintén probléma a vízhiány az őszi kalászosok vetését megelőző talaj-előkészítő munkák miatt. A héten szerencsére folytatódik a változékony, többfelé csapadékos időjárás. Szerdán északkelet felől ismét egyre többfelé ered el az eső, de elsősorban a Dunától keletre eső területeken. Csütörtökön is az ország keleti felén kell esőre, záporokra számítani, pénteken szórványosan, szombat estétől nyugat felől ismét sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Összességében a héten a Dunántúlon 10-25 mm, az ország keleti felén 20-50 mm csapadék valószínű, északkeleten ennél több is eshet.