fbpx

Kijelölték a mintát – Ezek a gazdaságok biztos talajon állnak

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 szeptember 17.

Kormányhatározatban hirdették ki, kik szolgáltatnak jó példát a magyar mezőgazdálkodóknak. Nagy, tőkeerős gazdaságokról beszélünk. A kormányhatározat a cégek földhasználati szerződéseiről is rendelkezik.

 

 

Magyarország Kormánya a magyar mezőgazdaság teljesítményének növelése érdekében indokoltnak tartja olyan példamutató gazdaságok mintagazdaságként történő megerősítését és kijelölését, melyek kiemelkednek a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználása, a vidéki foglalkoztatás, a termékpálya szintű integráció, a magasabb hozzáadott értékű és kiváló minőségű termékek előállítása, a technológia fejlesztése, valamint a genetikai erőforrások minél magasabb szintű megőrzése, használata területén – áll az Agrárkamara oldalán. Ennek eredményeként megjelent a Mintagazdaságok kijelöléséről szóló 1585/2020 (IX.11) Kormányhatározat, mely az alábbi mezőgazdasági termelőszervezeteket jelöli ki mintagazdaságként:

  • Bólyi Zrt.;
  • Dalmandi Zrt.
  • Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt
  • Szomor Biogazdaságot alkotó alábbi vállalkozások: Szomor Dezső egyéni vállalkozó; Kiskunsági Természetvédelmi nonprofit Zrt.; Szomor-Apaj Kft.; Szomor-Bösztör Kft., Miklay Kft.
  • Szerencsi Zrt.

A Baranya megyei Bóly Zrt. 2029-ig csaknem 15 ezer, a Tolna megyei Dalmand Zrt. 2051-ig szűk 11 ezer hektárt bérel az államtól. A Szerencsi Zrt. mintegy 3500 hektárjára 2030-ig érvényesek a jutányos bérleti szerződések, a földek egy része már a vezetőség tulajdonában áll. Szomor Dezső gulyái pedig a Kiskunsági Nemzeti Parkban legelnek. A most közzétett kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy a nemzeti kincset képező mintagazdaságoknak „megfelelő földhasználati szerződéssel” kell rendelkezniük, ezért utasítja az agrárminisztert, hogy azonnali intézkedjen ezek megkötése ügyében.

Kapcsolódó cikkünk a földforgalmi szabályozásban tett könnyítésekről szól.