fbpx

Kicsivel kevesebb, viszont jóval drágább volt idén a görögdinnye

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 17.

Egy év alatt ötödével zsugorodott a görögdinnye területe, ami az összetermésen alig látszott meg. Az árak viszont a koronavírust követő általános zöldségdrágulásban nagyon elszálltak.

 

 

A KSH adatai szerint Magyarországon 5 ezer hektár termőterületről 174,6 ezer tonna görögdinnyét takarítottak be 2019-ben, ami 4,2 ezer tonnával haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A szaktárca tájékoztatása szerint az idén a termőterület mintegy 20 százalékkal 4 ezer hektárra csökkent, és 160 ezer tonna görögdinnye termett – áll a NAIK AKI piaci jelentésében. Ez a területcsökkenés mértékéhez képest csekély változás, vagyis a tavalyi év eredménye volt elkeserítő, termelési kedvet csökkentő hatású.

A görögdinnye volumenében az egyik legjelentősebb exportzöldségféle, külkereskedelmi egyenlege évek óta pozitív. A KSH adatai szerint Magyarország görögdinnyeimportja 8 százalékkal 13,2 ezer tonnára emelkedett 2020 első fél évében az előző esztendő azonos időszakához képest. A görögdinnye vezető beszállítója az előző évhez hasonlóan Görögország maradt, ahonnan 9 százalékkal több, 4,06 ezer tonna görögdinnye érkezett. Az importőrök sorában Olaszország került a második helyre 2,48 ezer tonnával (2019. január–június: 1,10 ezer tonna). Németországból 5 százalékkal több, 2,08 ezer tonna, Spanyolországból viszont 14 százalékkal kevesebb, 1,03 ezer tonna görögdinnyét szállítottak Magyarországra – ami megdöbbentő.

Az export elsősorban júliusra és augusztusra koncentrálódik. Az idei termés jó minőségű volt, hatvan százaléka szokott exportra kerülni, főként Szlovákiába, Csehországba és Lengyelországba. Idén a belföldi görögdinnye két héttel korábban, a 25. héten jelent meg a kínálatban. Az ára a 27–37. hét átlagában 44 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához mérten (193 Ft/kg). Vagyis a termelők nem sokkal kevesebb termésért jóval magasabb árat realizálhattak idén. Ez remélhetőleg ismét felpörgeti a jövő évi ültetést.