fbpx

Mezőgazdasági biogázüzemi fermentoriszapok komplex újrahasznosítása

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 14.

A növénytermesztésben és a halgazdálkodásban is használható az a termelésfokozó készítmény, amit a fermentor iszapok újrahasznosításából nyert ki a hazai fejlesztés.

Az Aufwind Schmack Első Biogáz Szolgáltató Kft. és a Czikkhalas Halastavai Kft. konzorciuma 2016. szeptember és 2019. szeptember között 359,3 millió Ft összeköltségvetésű projektet bonyolított le a „Mezőgazdasági biogázüzemi fermentoriszapok komplex újrahasznosítása” címmel. A projekt keretében 196,8 millió Ft összegű támogatás lehívására került sor a Széchenyi 2020 GINOP-2.2.1 számú, a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című programból, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap forrása terhére.

 

 

A projekt megvalósítása során a Konzorciumot alkotó két vállalkozás a mezőgazdasági biogázüzemi fermentoriszap, mint hulladék magas hozzáadott értékű formulázott szerves tápanyagforrássá való átalakítását tűzte ki célul.

A fejlesztés eredményeként kialakításra került termék két mezőgazdasági ágazatban, a növénytermesztésben és a halgazdálkodásban használható, mint termelésfokozó készítmény. További kitűzött cél volt az előállított termékkel két hozamnövelő technológia (környezetkímélő növénytáplálási és trágyázási technológia, valamint innovatív halastó trágyázási technológia) kifejlesztése és a gyakorlatba való bevezetése.

 

 

A projekt során elért eredmények segítségével úgy a szilárd-, mint a hígfázisú hulladékok ilyen módon történő feldolgozása lehet a biogáz üzemi szerves hulladékok felhasználásának körforgásában az utolsó folyamat.

Forrás: biogazszarvas.hu – sajtóközlemény 2020. szeptember 09.

Elérhetőségek:
+36 66 / 514 – 400
www.biogazszarvas.hu