fbpx

14 ezer gazdaságot érintenek a dísznövénykertészeti támogatások

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 09.

Érdemes igénybe venni az ágazati krízistámogatásokat és élni a foglalkoztatási könnyítésekkel.

A magyar díszkertészeti termékek versenyképes minőséget képviselnek mind a hazai, mind az európai piacokon – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hungaro Green 2020 Szakmai napon, áll az Agrárminisztérium sajtóközleményében. Az agrárminiszter beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon mintegy 2000 hektár szabadföldi és 315 hektár növényházi felületen folyik főként faiskolai- és rózsatőtermesztés, növényházi cserepes dísznövény- és vágottvirág-termesztés, illetve szabadföldi évelő növények, szárazvirágok és virágmagok előállítása. Az ágazat csaknem 500 milliárd forintos árbevételt termel, 14 ezer gazdasági egységet tömörít és 120 ezer munkavállalónak biztosít megélhetést.

 

 

Foglalkoztatási könnyítések és támogatások

Nagy István kiemelte: a koronavírus-járvány miatt a kormány azonnali segítségként, első lépésben terjesztette ki a dísznövény ágazatra is a jelentős mértékű járulékkedvezményt. Emellett a valamennyi gazdasági szereplő számára elérhető a hiteltörlesztési moratórium, illetve a kisadózók számára bevezetett adófizetési könnyítés. Az egyszerűsített foglalkoztatásban pedig további könnyítés történt, ami érintette a szektort. Hozzátette: a növénytermesztési ágazatban megvalósuló alkalmi és idénymunka esetében a törvény által meghatározott éves időkorlát 120 napról 180 napra növekedett. Ezen túlmenően az alkalmi munka időtartama a legfeljebb havi 15 napról 20 napra emelkedett.

 

 

A tárcavezető kifejtette: a válságkezelő programból a kertészeti tevékenységet végző vállalkozások részére a kormány további 1,4 milliárd forint összértékű támogatást nyújt. A dísznövénytermesztők (is) foglalkoztatottanként 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, melynek felső korlátja 100 ezer euró. A támogatási program második szakasza jelenleg is nyitva áll, szeptember 14-ig lehet pályázni. A Vidékfejlesztési Programban pedig további 30 milliárd forintnyi beruházási forrás nyílt a kertészeti ágazat számára. A miniszter szerint az ágazat helyzete mostanra stabilizálódott.